Home / Ličnosti / Pogledajte snimku Vučića iz 1995.: “Za jednog Srbina ubit ćemo 100 muslimana”

Pogledajte snimku Vučića iz 1995.: “Za jednog Srbina ubit ćemo 100 muslimana”

ALEKSANDAR Vučić, predsjednik Republike Srbije, sljedećeg tjedna dolazi u Zagreb na poziv hrvatske kolegice Kolinde Grabar-Kitarović.

Hrvatskoj javnosti Vučić je dobro poznat iz ratnih vremena kada je kao potrčko Vojislava Šešelja i mladi jastreb Srpske radikalne stranke po okupiranim dijelovima Hrvatske huškao na rat i obećavao da će se realizirati granica Velike Srbije na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag.

Sto muslimana za jednog Srbina

No, nije Vučić devedesetih prijetio samo Hrvatima. Kamere RTS-a zabilježile su govor mladog Vučića u Skupštini Jugoslavije 1995. godine.

“Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana! Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana. Pa da vidimo smije li međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom”, prijetio je Aleksandar Vučić zbog NATO-vih udara na srpske položaje u Bosni i Hercegovini.

Nacističke kaznene ekspedicije kao inspiracija

U operaciji “Namjerna sila” NATO je uništavao vojne ciljeve bosansko-hercegovačkih Srba pokušavajući ih prisiliti na pregovore, a Vučić je tada prijetio odmazdom nad muslimanima. Nije doduše specificirao namjerava li u osveti ubijati muslimane u Srbiji ili Bosni i Hercegovini, no jasna je njegova inspiracija iz 2. svjetskog rata kad su Nijemci na području Jugoslavije poduzimali takve kaznene ekspedicije usmjerene prema civilima.

Za vrijeme posjeta Sarajevu 2015. godine Vučić, tada još samo premijer Srbije, ustvrdio je da je ta njegova izjava izvučena iz konteksta.

“Svakako sam govorio i druge brojne stvari za koje sam tada mislio da su dobre, a koje danas ne bih ponovio. I danas griješim. Ne podnosim ljude koji su bezgrešni”, rekao je tada Vučić.

Index.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)