Home / Vijesti / BiH / U Krajini preko 60 cm snijega, kolaps u prometu, većina područja bez struje i vode

U Krajini preko 60 cm snijega, kolaps u prometu, većina područja bez struje i vode

“U Bihaću su bez struje naselja Ozimice 1 i 2, izvorište Klokot i Privilice, kao i uži dio grada. Ekipe su na terenu, a šta će i koliko uspjeti teško je prognozirati”, kazali su iz Civilne zaštite.

Zbog činjenice da su izvorišta Klokot i Privilica van napajanja električnom energijom, veći dio Bihaća, odnosno stanovništva trenutno je i bez vode.

Vode nema ni u pojedinim dijelovima Cazina. Kako nam je rekao Ahmet Lipović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Krajina”, ogroman broj grla stoke je ugrožen zbog nestajanja vode i struje.

“Putevi prema našim selima nisu očišćeni, a uz to nemamo vode ni struje. Moje krave su ugrožene jer ih ne mogu napajati vodom, a ako stoka ne pije redovno vodu, prijete joj razne bolesti. Mi vodu dobijamo preko prepumpnih stanica, odnosno pomoću struje, a struju nemamo cijeli dan”, rekao je Lipović.

On je kazao da je slična situacija i kod drugih poljoprivrednika koji nemaju struju i vodu.

“Znaju uvesti razne namete i isključivati struju i vodu ako se samo malo zakasni, a kada smo mi ili naše životinje u pitanju, onda sve ide sporo”, istakao je Lipović.

Saobraćaj se i dalje odvija otežano na svim putevima u Unsko-sanskom kantonu, pogotovo u ruralnim dijelovima koji obično posljednji dolaze na red u ovakvim okolnostima. U gradskim područjima trotoari su zatrpani snijegom, a pješaci se kreću po kolovozima.

Na magistralnim putevima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Ostrožac i Cazin-Velika Kladuša za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila iznad 7,5 tona.

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)