Home / Vijesti / Regija / U turizmu nedostaje 20.000 radnika – tvrtke nude veće plaće, regres, božićnice, stalni posao…

U turizmu nedostaje 20.000 radnika – tvrtke nude veće plaće, regres, božićnice, stalni posao…

NA HRVATSKOM zavodu za zapošljavanje trenutno su prijavljene 195.662 nezaposlene osobe, no usprkos toj velikoj brojci, tvrtke imaju sve više problema s pronalaskom radnika, a jedan od najpogođenijih sektora je turizam.

Sezonski radnici, koji su do nedavno na Jadran dolazili uglavnom iz Slavonije, okrenuli su se mnogo atraktivnijim poslovima u inozemstvu – za radnike u turizmu najatraktivnije destinacije su Austrija i Njemačka – gdje su plaće nekoliko puta veće nego u Hrvatskoj.

Turističke tvrtke stoga su se našle u situaciji da moraju podići plaće i općenito poboljšati uvjete rada svojim radnicima, no svejedno vrlo je teško konkurirati inozemnoj konkurenciji, gdje iskusniji kuhar može dobiti i po nekoliko tisuća eura.

Poslodavci stoga zahtijevaju porezno rasterećenje kako bi se oslobodio novac koji bi bio preusmjeren radnicima. Neki pomaci već su napravljeni u tom smjeru, pa se tako troškovi smještaja i prehrane za “sezonce” više neće tretirati kao plaća u naravi. Do sada su se na tu vrstu izdatka plaćali porezi i doprinosi.

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja navedenu mjeru, ali upozorava i da je potrebno dodatno rasterećenje plaća i kapitala, kako bi se omogućilo njihovo povećanje te kako bi se dio sredstava uložio i u izgradnju smještajnih objekata za sezonske radnike.

HUP: Turizam će ove godine trebati dodatnih 15-20 tisuća radnika

“Prema iskustvu prošle godine i nastavku trendova turističke potražnje, predviđa se da će turizmu trebati dodatnih cca. 15-20 tisuća radnika u 2018. godini te u ovom trenutku ne možemo procijeniti koliki će biti manjak.

HUP od državne administracije očekuje podršku u većem poreznom rasterećenju. Pozdravila se odluka vlade prema kojoj se troškovi smještaja i toplog obroka za sezonske radnike više neće oporezivati kao plaća u naravi pa su vodeće turističke kompanije donijele odluku da će sredstva koja su posljedica ovog poreznog rasterećenja preusmjeriti u povećanje materijalnih prava radnika. Povećanje plaća nužno je kako bi se povećala atraktivnost poslova u turizmu te će brojne turističke tvrtke iskoristiti ovo porezno rasterećenje za povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada djelatnika, a dio tvrtki je isto već napravio.

Dio ovih sredstava će se uložiti i u izgradnju dodatnih smještajnih kapaciteta za sezonske radnike što se iskazuje kao sve veća potreba. HUP smatra da je nužno daljnje porezno rasterećenje posebno onih vezanih uz rad (poznato je u kojoj mjeri su davanja poslodavaca za bruto plaću u odnosu na neto koje primi zaposlenik), porez na kapital te je nužno oštrije rezanje parafiskalnih nameta. Time bi se dodatno utjecalo na stimulaciju radnih uvjeta, povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma te pokrenuo dodatni rast hrvatskog gospodarstva”, odgovorili su nam iz HUP-a.

Plava laguna koja posluje u Poreču, Rijeci i Umagu godišnje zapošljava oko 3.000 radnika, od kojih su polovica sezonci.

Stalno imaju otvorene natječaje za razne poslove, između ostalog za sobarice, servirke, kuhinjske radnice, kuhara, konobara, vrtlara, animatora, kurira, radnika u praonici i redara na bazenu ili plaži. U ovoj kompaniji odlučili su od 1. lipnja povećati plaću za 4 posto, dok sobarice mogu očekivati 10 posto veću plaću.

“Prosječna bruto I plaća na razini Plave Lagune je 8779 kuna. Od 1. lipnja ove godine u dogovoru sa sindikatima povećana je osnovna plaća za sve radnike u visini od 4%, dok je pojedinim radnicima i grupama radnika, kao što su to sobarice u prosjeku povećana za dodatnih 10%.
Kolektivni ugovor Plave Lagune zasigurno je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, prema riječima sindikata. Osim uvećane plaće od 1.6.2018., radnici Plave Lagune će dobiti i regres za godišnji odmor od 70,00 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 500,00 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnicu u visini maksimalno neoporezivog iznosa od 2.500,00 kn, odnosno razmjerni dio za radnike koji su radili kraće od 12 mjeseci, a duže od 2 mjeseca, dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu koji će iduće godine iznositi 600,00 kuna i drugo. Smještaj te tri topla obroka za radnike koji koriste smještaj u jednom od personalnih domova – su besplatni. Plava laguna u 2018.godini više od 10 posto kapitalnog budžeta uložit će u uređenje i izgradnju kapaciteta za smještaj radnika. Više od 50 milijuna kuna”, kažu iz Ureda za odnose s javnošću Plave lagune.

Rješenje problema manjka radne snage u ovoj kompaniji vide u sređivanju evidencije nezaposlenih – kao nezaposlene treba voditi samo one koji stvarno ne rade. Smatraju i da treba dodatno ojačati sustav prekvalifikacije te uskladiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada. Naravno, očekuju i smanjenje poreznog opterećenja kako bi se poboljšali uvjeti za radnike.

“Problem treba rješavati kratkoročnim i dugoročnim mjerama. Što se tiče dugoročnog rješavanja problema prije svega treba urediti evidencije nezaposlenih. Kao nezaposleni trebaju se voditi samo oni koji zaista ne rade. Drugo, treba uspostaviti mehanizme prekvalifikacije, na čemu se radi, ali treba uložiti i dodatne napore. Treba sustavno raditi i na usklađivanju obrazovnih programa sa stvarnim potrebama tržišta te na poticanju obrazovanja za zanimanja koja su deficitarna. Primjerice, trebamo promovirati rad u turizmu i poticati upis u takva srednjoškolska usmjerenja. Istodobno, privatni sektor treba ulagati u povećanje materijalnih prava radnika, bolje uvjete rada i edukaciju. Očekujemo i smanjenje porezne premije kako bi se stvorili uvjeti za povećanje materijalnih prava, kao što je to učinjeno u Plavoj laguni nakon informacije da se trošak smještaja i prehrane radnika, više neće smatrati dohotkom od nesamostalnog rada”, kažu iz Plave lagune.

Valamar Riviera zapošljava 600 dodatnih radnika

U Valamar Rivieri ove godine planiraju zaposliti 600 dodatnih radnika, što je povećanje za 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Kažu da radnicima isplaćuju 20 posto veće plaće od prosjeka u turističkom sektoru.

“Sezonci u Valamaru mogu računati na plaće 20 posto veće od prosjeka u turističkom sektoru. Valamar sezonskim zaposlenicima osigurava odlične uvjete smještaja i tri obroka dnevno u hotelu za zaposlenike ‘Kuća Valamar’. U taj je projekt kompanija uložila više od 60 milijuna kuna u zadnje dvije godine.

Valamar Riviera ove će godine zapošljavati 6.600 djelatnika, čak 600 više u odnosu na prošlu godinu, a koji će raditi u 30 hotela i 15 kampova koji su smješteni u Poreču, Rapcu, na otocima Krku i Rabu te u Dubrovniku. Za 2018. godinu Valamar nudi 1.200 ugovora za stalnog sezonca u okviru Valamar +3 programa i 400 novih ugovora za stalni radni odnos. Sezonski posao prvi je korak za stalni cjelogodišnji posao i razvoj karijere u turizmu.”

Porezno rasterećenje smještaja i toplog obroka u potpunosti smo usmjerili na dodatno povećanje plaća ove godine. Smanjenje PDV-a na ugostiteljstvo dodatno bi rasteretilo poslodavce i omogućilo nova povećanja plaća s ciljem osiguravanja još boljih uvjeta za rad. Time bi se spriječio i odlazak kadrova u inozemstvo”, kažu iz Valmar Riviere.

Index

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)