Home / Vijesti / BiH / Evropska komisija o BiH: Alarmantna situacija -Radnika sve manje, javni sektor sve rastrošniji

Evropska komisija o BiH: Alarmantna situacija -Radnika sve manje, javni sektor sve rastrošniji

Broj novozaposlenih u BiH je nastavio da raste, mada nešto sporijim tempom, ali posebno alarmantan podatak je da je u BiH sve manje radnika, najvjerovatnije usljed imigracije, navedeno je u dijelu najnovijeg kvartalnog Ekonomskog izvještaja o napretku Evropske komisije za zemlje zahvaćene procesom proširenja.

Evropska komisija, naime, navodi da je u oktobru prošle godine zabilježeno 15.000 radnika više nego u oktobru godinu ranije, ali je istovremeno registrovano 34.000 manje zaposlenih.

“Činjenica da je broj registrovanih nezaposlenih značajno veći nego broj novoregistrovanih zaposlenih implicira smanjenje ukupne radne snage u BiH za 1,2 odsto”, naveli su u Evropskoj komisiji. Istovremeno, kako ističu, nezaposlenost mladih i dalje iznosi 60 odsto.

U Komisiji sugerišu da je javni sektor više trošio u 2017. godini u odnosu na dvije prethodne godine nego što to pokazuju zvanični podaci.

Naime, oni ukazuju na podatke Centralne banke da su javni prihodi u 2017. godini porasli za osam odsto u prva tri kvartala prošle i pretprošle godine. Takođe, pozivajući se na zvanične podatke, došlo je do značajnog rasta potrošnje u trećem kvartalu, posebno u dijelu koji se odnosi na grantove, podsticaje i dobra i usluge.

“Posredni pokazatelji sugerišu manje ulaganje u investicije u odnosu na planove, djelimično usljed političkog zastoja, koji je rezultirao u kašnjenjima međunarodnog finansiranja”, navedeno je u izvještaju.

Evropska komisija je istakla da bh. podaci pokazuju rast proizvodnje od oko tri odsto, te indirektno ukazuje na moguće statističko uljepšavanje podataka.

Naime, oni ističu da preliminarna analiza podataka o troškovima pokazuje da je rast proizvodnje zapravo iznosio mršavih 0,8 odsto. Kako navode, analiza podataka po potrošnji pokazuje nestabilniju i slabiju dinamiku rasta sa godišnjim rastom u prvom kvartalu od 0,3 odsto, padu proizvodnje od 0,6 odsto u drugom kvartalu i rastu od 2,3 odsto u trećem kvartalu 2017. godine.

“Značajna razlika u brojevima na strani proizvodnje i na strani potrošnje ukazuje na probleme u statističkom sistemu zemlje”, upozorili su u Evropskoj komisiji.

Prema podacima Evropske komisije, deficit u trećem kvartalu prošle godine je iznosio 4,7 odsto, što je za 0,1 odsto više u poređenju sa septembrom 2016. godine.

Dobra vijest je rast izvoza od 18 odsto u prvih 11 mjeseci 2017. godine u odnosu na samo četiri odsto u istom periodu prethodne godine.

“Ovaj snažan rast u najvećem dijelu je rezultat jačeg izvoza u susjedne zemlje, prevashodno u Hrvatsku i Sloveniju, čiji udio u izvozu iznosi ukupno 5,2 odsto. Udio izvoza u trgovini s EU, uključujući Sloveniju i Hrvatsku, iznosi 12 odsto ukupnog porasta, dok je udio izvoza ka zemljama u zapadnom Balkanu iznosio 4,2 odsto”, navedeno je. Dodali su da je uvoz robe široke potrošnje u prvih 11 mjeseci 2017. manje rastao nego njen izvoz.

Što se tiče direktnih stranih investicija, one su doprinijele sa 2,2 odsto ukupnom bruto domaćem proizvodu, u odnosu na 1,3 odsto u prethodnoj godini, a Hrvatska, Austrija i Saudijska Arabija su tri zemlje iz kojih je došlo najviše investicija.

(Nezavisne)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)