Home / Vijesti / BiH / American Express ne odlazi iz EU-a, a najvjerojatnije ni iz Hrvatske i Regije

American Express ne odlazi iz EU-a, a najvjerojatnije ni iz Hrvatske i Regije

AMERICAN Express ne napušta Europsku uniju, a najvjerojatnije ni Hrvatsku. Kreditna kartica i dalje će najvjerojatnije ostati na hrvatskom tržištu unatoč informaciji koju je jutros objavio PBZ Card, a prenio i Index i ostali hrvatski mediji pa tako i Poslovnidnevnik.ba iz Bosne i Hercegovine. Kako je portalu Telegram.hr pojašnjeno iz londonskog predstavništva Amexa, kreditna kartica i dalje će se izdavati i moći koristiti u Hrvatskoj i po isteku 2019. godine. Jedina promjena će, čini se, biti to što PBZ neće više biti ekskluzivni partner American Expressa u Hrvatskoj.

Promjena samo licencnog poslovanja

“Ove promjene odnose se isključivo na naše licencne dogovore”, kazala je Telegramu Atalia Da Silva, Amexova potpredsjednica odjela odnosa s javnošću. “Ne odnose se na ukupno poslovanje American Expressa”, rekla je.

“Tamo gdje su naši bankovni partneri pridobili trgovce da koriste American – a u Hrvatskoj se Amex koristi jako puno – pokušavamo očuvati te odnose kako bismo očuvali široku dostupnost kartice diljem Europe”, dodala je.

U osnovi to znači da će American Express koji još ne želi otkriti strategiju za buduće poslovanje, vjerojatno uzeti drugog partnera u Hrvatskoj ili više njih kao što ih imaju MasterCard i Visa, čije kartice izdaje većina banaka. Index je odmah po objavi vijesti koju je plasirao PBZ Card zatražio pojašnjenje od American Expressa i PBZ-a, međutim ni nakon nekoliko sati nismo dobili odgovor.

Već neko vrijeme u problemima

American Express, druga najstarija kreditna kartica na svijetu, već je neko vrijeme u problemima. Izgubila je neke ključne klijente i prvi put u više od četvrt stoljeća zabilježila gubitak. Dijelom se to dogodilo zbog promjena poreznih pravila u Americi, a dijelom zbog odlaska ključnih partnera – prvenstveno Costca. U Hrvatskoj je Amex jedna od najpopularnijih kreditnih kartica i najdulje je na tržištu – preko 45 godina, ali među trgovcima zbog visokih provizija baš i nije omiljena. Njihove provizije koje naplaćuju trgovcima više su od konkurentskih kartica pa trgovcima ostaje manje novca od prodaje. No zbog njene raširenosti ipak je prihvaćaju.

Ispričavamo se čitateljima što smo objavu PBZ Carda prenijeli kao vjerodostojnu informaciju. Amex ipak ne napušta Hrvatsku. Samo prestaje poslovati s njima. Od početka 2020. godine American Express će, najvjerojatnije, izdavati druge tvrtke. Kako će se to odraziti na već postojeće korisnike Amexa još uvijek je nejasno. Nije poznato hoće li morati zatražiti ponovno izdavanje kartice od neke banke ili će im se članstvo samo produžiti s novim izdavateljima.

Index

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)