Home / Vijesti / Regija / Šverc pasa lutalica iz ex-Yu zemalja unosan biznis: Završavaju u laboratorijama ili kao pokretne mete

Šverc pasa lutalica iz ex-Yu zemalja unosan biznis: Završavaju u laboratorijama ili kao pokretne mete

Beskrupulozni i brutalni šverc pasa lutalica iz zemalja bivše Jugoslavije u Zapadnu Evropu izuzetno je unosan biznis na kome se zarađuju velike sume novca. Glavni putevi šverca pasa lutulica pod maskom lažnog udomljavanja su na društvenim mrežama gde se “promovišu“ neregistrovani azili.

Psi lutalice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i u manjoj meri Hrvatske, izvoze se u zemlje Zapadne Evrope, posebno Nemačku i Austriju, pod izgovorom udomljavanja. Međutim, umesto u domovima ljubitelja životinja, nesretni psi završavaju u laboratorijama ili kao pokretne mete pri testiranju oružja, otkriva Aleksandra Obradović za “CdM“.

Iako im je zbog funkcionisanja na Internetu teško ući u trag, poznato je da postoje dileri – beskrupulozni šverceri životinja koji koriste tajne e-mail adrese, lažne identitete na društvenim mrežama i neregistrovane azile koje prezentuju na Internetu.

Psi lutalice uvezeni na ovaj način u zemlje Zapadne Evrope se koriste na najbrutalnije moguće načine poput testiranje šampona, oružja i eksploziva. Verovali ili ne, testiranje oružja se vrši tako što se pas postavi i onda se u njega puca iz, na primer, novog pištolja ili puške kako bi se proverila vatrena moć.

Pored pasa, u poslednje tri godine intenzivno se krijumčare i mačke, a konačno su i mediji počeli ovim da se bave, te se o ovome poslednjih nekoliko meseci pisalo u BiH i u Hrvatskoj. Kako su udruženja za zaštitu životinja otkrila bosansko-hercegovačkim medijima, cena lažno udomljenog psa iznosi od 200 do 300 eura. Pojedini “dileri“ prodaju i oko sto pasa koje lažno spašavaju sa ulica i nalaze im domove u Zapadnoj Evropi, a zapravo ih šalju u sigurnu smrt.

Kako otkrivaju na forumima posvećenim borbi za prava životinja, više pasa biva smešteno u jedan boks, a zatim se od 20 do 30 boksova vozi i po 1.000 kilometara bez pauze za vodu, hranu i fiziološke potrebe. Nesrećni psi na “cilj“ stižu u očajnom stanju, a mnogi i uginu tokom brutalnog transporta. Pojedini psi pokušaju i da pobegnu, ali vrlo često ginu na auto-putevima. A kada kamion dođe na cilj, tamo nema porodica koje će da ih usvoje, već drugi dileri takođe gladni velike zarade.

Ove nesretne životinje svedoci su i žrtve brutalnosti ljudskog roda u 21. veku motivisanog isključivo zaradom. Vreme je da se i policija i sudstvo svih ex-Yu, ali i zapadnoevropskih zemalja angažuje na raskrinkavanju lanaca brutalnog šverca životinja.

Izvor: nadlanu.com

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)