Home / Ličnosti / LAZANSKI: SAD spremaju ubice u Albaniji za napad na Iran – HOĆE LI POLOMITI ZUBE?

LAZANSKI: SAD spremaju ubice u Albaniji za napad na Iran – HOĆE LI POLOMITI ZUBE?

Sada su u SAD verovatno procenili da imaju kritičnu masu za nešto, ali to nije dovoljno za svrgavanje ovakve vlasti kakvu Iran ima, jer će im islam u Iranu verovatno pokazati da je tvrda opruga, možda čak i tvrđa od opruge Islamske države, kažu gosti emisije “Na nišanu Lazanskog”

U nasilnim protestima koji traju širom Irana poginulo je, prema navodima tamošnjih medija, najmanje 12 osoba. Agencije navode da su naoružani demonstranti u ponedeljak u Teheranu pokušavali da zauzmu policijske stanice i vojne baze, a širom iranske prestonice paljeni su automobili.

Demonstracije su počele još u četvrtak u Mašhadu — prvo kao protesti zbog sve lošijeg životnog standarda, visokih cena i korupcije, ali su prerasle u antivladina okupljanja. Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je neprijatelje Irana — SAD i Izrael — za izazivanje protesta i poručio da se nasilni neredi neće tolerisati.

Gostujući u emisji Sputnjika „Na nišanu Lazanskog“, glavni urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija rekao je da je vlast u Iranu čvrsta, ali nije militantna. Na pitanje da li su protesti odgovor zapadnih centara moći na ulogu Irana u Jemenu i Siriji, on kaže da je Iran — neprekidna meta.

– Sada su verovatno procenili da imaju kritičnu masu za nešto, ali mislim da to nije dovoljno za svrgavanje ovakve vlasti kakvu Iran ima, jer će im islam u Iranu verovatno pokazati da je tvrda opruga, možda čak i tvrđa od opruge Islamske države. Prevarili su se oni koji su mislili da je aktuelna vlast u Iranu jedan od trulih islamskih režima, gde rukovodstvo drži stotine milijardi po američkim bankama. Pretpostavljam da će Iran na neki svoj način napraviti Tjenanmen i tu će se, na kraju krajeva, svet koji nije formalno ni u armiji niti u iranskim tajnim službama, tome suprotstaviti. Mislim da tamo nema uslova za građanski rat, Iranci će se tome suprotstaviti – ocenjuje Bilbija.

Politički analitičar Aleksandar Pavić kaže da Sjedinjene Države imaju veoma ozbiljne namere kada je reč o Iranu i podseća da je američki predsednik Tramp još u kampanji „gurao“ antiiransku liniju.
– Tramp je tesno vezan za izraelski lobi, što je dokazao prebacivanjem američke ambasade u Jerusalim, a Iran je Izraelu neprijatelj broj jedan, naročito posle izraelskog neuspeha u Siriji, jer je Asadov režim ostao na vlasti. Tramp sada ovo uvlači u oblande ’borbe protiv terorizma‘ jer Izrael i SAD tvrde da je Iran teroristička država i izvoznik terorizma. Mi znamo da to nije tačno, jer ako ćemo u brojkama, teroristička država broj jedan je Saudijska Arabija – kaže Pavić.

Borba protiv režima u Iranu bila je tema nekolicine sastanaka u Beloj kući, dodaje Pavić i podseća da je CIA nedavno formirala i svoj operativni štab za Iran. U čitav problem je, kaže on, umešana i Tirana.

– U Albaniju je tokom prošle godine doseljeno čitavo rukovodstvo organizacije “Mudžahedini-e-Khalk”, jedne od glavnih terorističkih protivnika iranskog režima. Preselili su ih Amerikanci, a reč je o 3.000 ljudi koji imaju svoj štab i veb-sajt na kome pomno prate situaciju u Iranu. To je jedna čudna organizacija koja je u Iranu u poslednjih deset godina organizovala terorističke napade protiv iranskih vlasti – napominje Pavić.

Bilbija veruje da bi mudžahedini koje SAD spremaju u Albaniji mogli brzo, u slučaju potrebe, da budu prebačeni u Teheran, ali dodaje da u tome ne vidi neki smisao jer je Iran — tvrd orah.

– Iran je, bez obzira na to koliko se novca troši na njihov vojni program, a koji bi možda mogao biti upotrebljen za povećanje životnog standarda, ipak oslobodio svoje puteve nafte. Ovaj režim je mnogo čvršći od onog koji je svojevremeno upao u američku ambasadu, držao taoce i ponizio Amerikance. Na ovom režimu SAD mogu ozbiljno da polome zube, jer ovaj režim, na kraju krajeva, ima sistem S-300, znaju koju igru igraju i ko im je protivnik. Nisu im protivnici ti koji su izašli na demonstracije – poručuje Bilbija.

Izvor:sputnik.rs/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)