Home / Vijesti / Svijet / AMERI OKUPILI 30.000 TERORISTA ZA UDAR NA PUTINA: SAD bi da podele Siriju i otmu Eufrat, MOSKVA TO NEĆE MIRNO GLEDATI?!

AMERI OKUPILI 30.000 TERORISTA ZA UDAR NA PUTINA: SAD bi da podele Siriju i otmu Eufrat, MOSKVA TO NEĆE MIRNO GLEDATI?!

Koalicija na čelu sa SAD za borbu protiv Islamske države (ID) počela je formiranje takozvanih “pograničnih snaga bezbednosti” na teritoriji pod svojom kontrolom u Siriji, izjavio je portparol Koalicije za Difens post

 – Koalicija radi zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) na stvaranju i obučavanju novih sirijskih pograničnih snaga bezbednosti. Trenutno se u prvoj klasi obučava oko 230 ljudi, a krajnji cilj je stvaranje snaga od oko 30 hiljada ljudi – rekao je portparol koalicije Tomas Vil.

Prema njegovim rečima nove snage će se nalaziti duž doline reke Eufrat, odnosno uz zapadnu ivicu teritorije u Siriji koju trenutno kontroliše SDF, kao i duž granica sa Irakom i Turskom.

Da podsetimo, SDF je formiran su uz aktivnu podršku Sjedinjenih Američkih Država 2015. godine, kako je zvanično navedeno, za borbu protiv ID-a. Formacije koje se sastoje uglavnom od sirijskih Kurda, kao i nekih arapskih plemena, dobijale su oružje i logističku podršku od američke koalicije i uspele su da preuzmu čitav niz područja od terorista ID na severu i istoku zemlje, odnosno kompletnu teritoriju istočno od reke Eufrat. 

Osim teritorije, po svemu sudeći, od ID SDF je preuzeo i dobar deo ljudstva, koji sada vrše preobuku u ibegličkim kampovima koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Iako je Islamska država u Siriji uveliko poražena, a na mapi su ostala samo dva mala džepa pod njihovom kontrolom duboko unutar Sirijske pustinje i tri enklave na zapadu zemlje, “koalicija” je nastavila da dovlači naoružanje, na šta često upućuju i turski i sirijski zvaničnici.

Osim toga, američka vojska i formacije sirijske opozicije pod njenom kontrolom pod kontrolom imaju i područje na jugu zemlje, sa centrom u gradu Tanf. Na ovoj teritoriji se nalazi i najveći izbeglički kamp u Siriji, a čiji su žitelji taoci koalicije, odnosno njihov živi štit i nije im dozvoljen povratak svojim kućama.

U kampu se, prema svedočenju logoraša koji su uspeli da pređu 55 kilometara pustinje kojom patroliraju američko-terorističke snage, takođe nalazi i kamp za obuku bivših prpadnika ID. Ruske jedinice za specijalne operacije koje obezbeđuju područje oko ove teritorije već su spremne da izvedu operaciju oslobađanja civila iz kampa, a diplomatija je poslala i upozorenje da je takav scenario zaista i moguć.

dailymail.co.uk

Osim formiranja “pograničnih snaga bezbednosti”, Amerikanci su najavili i osnivanje “Severne sirijske armije”, sa nepoznatim brojem ljudstva.

Sve to, uz činjenicu da se SAA lako probija kroz Idlib, bez većeg mešanja koalicije, upućuje da se u Siriji uveliko odvija američki “plan B”, odnosno da će SAD, za početak, svim silama pokušati da spreče ponovno ujedinjenje Sirije i da zadrže najveći deo sirijsko-iračke granice pod svojom kontrolom.

Dailymail.co.uk/Informer/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)