Home / After Work / Prijateljski odnos s bivšim partnerima znak je psihopatskih tendencija

Prijateljski odnos s bivšim partnerima znak je psihopatskih tendencija

Business Insider piše da su psihopate, generalno, osobe s brojnim mračnim ličnim karakteristikama koje uključuju psihopatiju, narcisoidnost i sadizam. Ono što ih u najvećoj mjeri razlikuje je manjak empatije i to što sve što rade rade zbog svog zadovoljstva i zabave.

Naučnici sa Univerziteta Oakland su u sklopu studije analizirali karakterne crte 861 osobe i historiju njihovih veza. Oni su odgovarali na pitanja o svojim trenutnim vezama kao i na pitanje jesu li prijatelji sa svojim bivšima nakon čega su odgovarali na pitanja kojima se utvrđuju narcistička i psihopatska obilježja osobnosti.

Najmračnije karakteristike ličnosti utvrđene su kod osoba koje su rekle da će ostati u dobrim odnosima s bivšim partnerima. Naizgled, psihopate će ostati prijatelji s bivšima jer tako ostvaruju pristup seksu, novcu i informacijama.

S obzirom na to da su prihopate veliki šarmeri lako im je održavati “strateški” odnos s bivšim partnerom.

“Izlasci i ljubav su dovoljno teški i bez spoznaje da bivši partner želi ostati prijatelj s nama jer ga na to motiviraju psihopatske karakteristike. Kada to uzmete u obzir, onda je zanimljivo otkriti zašto ljudi održavaju odnos s bivšima. Oni su možda zainteresirani za seks, informacije ili nešto treće. Evidentno ne razmišljaju o tome kako će to utjecati na tu osobu”, rekla je psihologinja Paulette Sherman.

Istakla je kako je imala klijente koji su održavali dobre odnose s bivšim partnerom iz altruističkih razloga.

“Bivšima su htjeli samo najbolje, uživali su u njihovom društvu i znali su da od njih ne smiju tražiti seks. Poštovali su granice. U mnogim slučajevima ih bivši partner ili više nije privlačio ili su dovoljno poštovali svoje trenutne partnere i nisu htjeli doći u neugodnu situaciju. To nije uvijek lako, ali je moguće i važno je imati na umu da vaš bivši partner nije nužno psihopat ako želi s vama ostati prijatelj”, rekla je.

 Klix/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Jedan od najbogatijih sa prostora Balkana trenutno boravi u rodnom mjestu u Bosni i Hercegovini

Luka Rajić jedan je od najuspješnijih biznismena sa prostora bivše Jugoslavije. Potekao je iz Bosne …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)