Home / Vijesti / Regija / VEČERAS- Hrvatska dočekuje Srbiju u rasprodanom Spaladiumu, tisuće navijača u Splitu

VEČERAS- Hrvatska dočekuje Srbiju u rasprodanom Spaladiumu, tisuće navijača u Splitu

UTAKMICAMA Bjelorusije i Austrije te Švedske i Islanda u 18:15 sati danas u Hrvatskoj počinje rukometno Europsko prvenstvo.

Šlager večeri je apsolutno sudar Hrvatske i Srbije u Spaladium Areni koji se igra od 20:30 sati. U istom terminu igraju i Francuska i Norveška.

Susret i najavu pratite uživo na Indexu…

14.55 Hrvatski rukometni savez pozvao je na korektno navijanje te zamolio navijače da se suzdrže od bilo kakvih pogrdnih povika na utakmici sa Srbijom.

“U samoj dvorani nipošto nemojte koristiti riječi, izraze i geste fašističke prirode,” navodi se u naputku hrvatskog rukometnog saveza pod naslovom “Naše dvorane su mjesto nulte tolerancije na nasilje i diskriminaciju.”

Gledatelje se poziva da ne koriste rekvizite, transparente, pjesme i gestikulaciju koji potiču, društvenu, vjersku, nacionalnu i političku netoleranciju.

14.30 Hrvatski reprezentativci su jutros odradili zadnji trening uoči utakmice sa Srbijom.

14.10 Atmosfera u gradu je odlična. Navijači svih reprezentacija zajedno uživaju na suncu

13.30 Vlada RH potvrdila je da će premijer Andrej Plenković biti na utakmici Hrvatske i Srbije

13.20 Marko Mamić rekao je da je Srbima uspjeh što su se uopće plasirali na Europsko prvenstvo

12.00 Jedan od najboljih svjetskih rukometaša svih vremena jednom rečenicom je završio raspravu o Domagoju Duvnjaku

11.10 Slovenski rukometaši i navijači stigli su vlakom u Zagreb.

10.05 Srpski mediji čude se Vorijevim izjavama nakon pet poraza srpske reprezentacije u pripremnim utakmicama

09:20 Srpski rukometaši žale se na tretman u Splitu

08:45 Slovenski rukometaši oko podneva stižu u Zagreb vlakom. Reporteri Indexa dočekat će ih na Glavnom kolodvoru i njihov dolazak moći ćete pratiti u live streamu VIŠE

08:00 Spaladium Arena je rasprodana za utakmicu sa Srbijom. Policija u Splitu podnosi prijave zbog preprodaje ulaznica, a paketi karata su se na crno prodavali i po 4000 kuna

Izabranici Line Červara put do toliko željene zlatne medalje započinju u Splitu gdje u skupini A igraju sa Srbijom, Švedskom i Islandom.

Srbija je bila rukometna velesila nakon raspada bivše države. Škrbić, Peruničić, Stojanović, Butulija i društvo rukometnih majstora osvojili su nekoliko medalja na europskim i svjetskim prvenstvima. Tu generaciju srpskih rukometaša Hrvatska nikad nije uspjela pobijediti na velikom natjecanju. Prve četiri utakmice na europskim i svjetskim prvenstvima pripale su Srbiji. Neki od tih poraza bili su ružni, primjerice onaj sa SP-a 1999. kad su pobijedili Hrvatsku 30:23 ili s Eura 2000., kad su nas zaledili na -12.

Rezultati by SofaScore

Prvi je put Hrvatska pobijedila Srbiju na SP-u u Tunisu 2005. Bilo je gusto, 24:23. Ali to je bila jedna nova Hrvatska. Aktualni svjetski i olimpijski prvak kojemu je Srbija bila samo prolazni protivnik do finala.

Nakon toga, srpski rukomet se raspao, a Hrvatska se nametnula kao jedna od svjetskih velesila. Tek na Euru 2012. u Beogradu Srbija je u šizofrenoj atmosferi uspjela pobijediti Hrvatsku. Sve ostalo pripalo je Hrvatima.

Prvu međusobnu utakmicu odigrali smo na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1996. godine. Srbija je tad nastupala kao SR Jugoslavija. Sve utakmice su se igrale u Madridu i Sevilli.

Bilo je to 28. svibnja 1996. u Sevilli. Srbija je tad slavila 27:24, a nama je kasnije ostala borba za peto mjesto protiv Češke, koju smo dobili 27:25.

Drugi poraz od Srba na velikim natjecanjima ubilježili smo 1999. godine na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Bilo je 30:23, dosta ružan poraz, ali to je bio samo još jedan pokazatelj nadmoći tadašnje srpske reprezentacije koja je na tom prvenstvu osvojila broncu.

Na Euru 2002. godine u Švedskoj doživjeli smo i najveći poraz, Srbija nas je zaledila na -12, završilo je 34:22.

Tri godine poslije, na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, prvi put smo pobijedili Srbiju na velikim natjecanjima. Bilo je gusto, 24:23.

Sve ostale utakmice pripale su hrvatskim rukometašima, osim poraza na Euru 2012. u Beogradu. Srbija je pred 20 tisuća navijača uspjela slaviti u polufinalnom dvoboju 26:22, kasnije su izgubili od Danaca u finalu, a mi smo svladali Španjolsku u utakmici za treće mjesto.

U skupini B u Poreču igrat će Francuska, Bjelorusija, Norveška i Austrija, dok su skupini C (Zagreb) igraju Njemačka, Makedonija, Crna Gora i Slovenija. U Varaždinu će iz skupine D prolazak tražiti Španjolci, Danci, Česi i Mađari.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Prve tri momčadi iz svake skupine bodove protiv momčadi koje su također prošle prenose u drugi krug, odnosno dvije skupine s po šest momčadi. Skupina 1 igra se u Zagrebu (gdje će, nadamo se, biti i Hrvatska), a skupini 2 domaćin je Varaždin.

Prve dvije momčadi u takvim skupinama idu u polufinale, dok trećeplasirane momčadi igraju za peto mjesto. Polufinala se igraju 26., a finale i utakmica za treće mjesto 28. siječnja. Polufinala i finale igraju se u zagrebačkoj Areni.

INDEX/POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)