Home / Ličnosti / Devet navika koje imaju svi pametni ljudi

Devet navika koje imaju svi pametni ljudi

Kao što vježbamo u teretani da bi ostali u formi i osnažili mišiće, tako postoje vježbe za jačanje umnih sposobnosti

Idete u teretanu i trenirate mišiće, trčite ili pješačite da bi postali izdržljiviji, no što treba raditi da biste istrenirali i ojačali mozak? Osposobljavanje vašeg mozga neće samo ubrzati vaše pamćenje, već će vam pomoći da brže učite. Evo nekoliko preporuka kako ćete to učiniti:

1. Birajte društvo

Prema Jimu Rohnu, stručnjaku za poslovnu filozofiju, postoji jedna teorija, koja zvuči prilično hladno i racionalno, ali on kaže:

– Svatko od nas je prosjek pet osoba s kojima provodi najveći dio dana. Nije slučajno da ljudi s visokim postignućima imaju tendenciju da budu ‘na hrpi’. Grupe vršnjaka imaju slične interese i vole raspravljati o temama slobodno i bez prigovora.

Povezujući se s inteligentnim ljudima neizravno ćete razvijati svoju inteligenciju. Možda zvuči okrutno, ali možda ne bi bilo loše da porazmislite s kim se družite i s kim provodite većinu svog vremena.

2. Spavajte kvalitetno i dovoljno

Svaki nedostatak odmora, opuštanja i / ili pretjeranog stresa može ozbiljno smanjiti učinkovitost funkcioniranja mozga. Da bi funkcionirao, ljudski mozak treba veliku količinu energije. Ako ste stalno iscrpljeni, um neće moći učiti. Neke studije također pokazuju da nedostatak sna može smanjiti IQ. Stoga provjerite jeste li dovoljno naspavani.

3. Čitajte, čitajte, čitajte

Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje. Čitanje vam otkriva nove ideje i značajno poboljšava umne sposobnosti. Ono poboljšava i vaš vokabular, pa će vam pomoći da bolje artikulirate svoje ideje.

Čitanje također poboljšava vaše opće znanje, što vam omogućuje da vodite zanimljive razgovore. Širi vaše komunikacijske vještine i razvija vaše analitičke vještine. Dovoljno je čak da čitate i zabavnu literaturu. Knjige poput ‘Gospodara prstenova’ ili ‘Moby Dick’ su sasvim dovljne, no ako zaista želite turbo-mozak, onda uzmite prave filozofske i znanstvene knjige.

4. Prehrana je važna

Vi ste ono što jedete, kaže poslovica. Hrana je gorivo ne samo za tijelo, nego i za mozak.

Orasi su fantastičan izvor hrane za mozak. Ribe kao što su tuna, skuša i losos bogati su masnim kiselinama za koje je dokazano da pomažu u funkcioniranju neurona. Harvard je nedavno proveo veliku studiju o toj temi. Također biste trebali biti sigurni da redovito uzimate Omega-3.

5. Igrajte igrice

Stalno suočavanje s izazovima pomoći će vašem mozgu da se stalno napreže. Mozak može ponekad biti lijen. Jednom kad shvati da je nešto svladao, prestaje se truditi. Ovdje je trik iskoristiti svoj puni potencijal i pomaknuti granice. Igre za mozak poput Sudokua sličnih mozgalica u kojima treba rješavati neke probleme, zaista pomažu. Kvalitetne računalne igrice također mogu povećati vaš IQ!

6. Vodite dnevnik

Ako su ga vodili mozgovi poput Einsteina, Isaaca Newtona i Thomasa Jeffersona, onda je pisanje dnevnika dobra ideja za sve nas. Navika pisanja bilješki ili ideja učinkovit je i kreativan produžetak vašeg uma.

Misli su vremenski razmaknute, eterične stvari, a ako se ne zabilježe, mogu se lako izgubiti. Rutinsko bilježenje misli omogućit će vam da razmišljate jasnije i temeljito. Ova dobra navika potaknut će vašu sposobnost jasnijeg razmišljanja.

7. Fizički napor

Svaki napor koji ste poduzeli kako biste osposobljavali vaš mozak bit će uzaludan ako ne zadržite svoje tijelo zdravim! Manji tjelesni napor pridonijet će održavanju vašeg mozga u vrhunskoj formi. To ne mora biti teretana i ne mora biti svaki dan. Ali neka bude barem nekoliko puta tjedno.

8. Pišite olovkom

Suvremeni svijet je ovisnik o tastaturi, no rukopis je mnogo važniji za razvijanje umnih sposobnosti. To se događa zato jer  sustav filtriranja vašeg mozga (sustav retikularne aktivacije ili RAS) obrađuje samo ono na što se trenutačno aktivno fokusirate. Tipkanje po tastaturi ne aktivira RAS, jer je to automatizirana radnja, za razliku od pisanja rukom koje daje mozgu signal da je došlo vrijeme da se fokusira na ono što radite.

9. Izbacite rutinu

Nova iskustva prisiljavaju vaš mozak na rast i otkrivanje novih putova za obavljanje novih zadataka. Sjetite se djetinjstva. Svaki dan bilo je novo učenje – po principu pokušaja i pogrešaka. Svako novo iskustvo jača neuronske putove i tjera nas da stječemo nove navike i tako na novi način rješavamo zadatke, piše ;inerestingengineering.com

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)