Home / Vijesti / BiH / Unsko-sanski kanton čeka francuski kapital
Drvna industrija-Poslovnidnevnik.ba

Unsko-sanski kanton čeka francuski kapital

BIHAĆ – U ovoj kalendarskoj godini očekuje se finalizacija dogovora s francuskom poslovnom grupacijom SLB, koja je zainteresovana za ulaganje u drvoprerađivačkom sektoru na području Unsko-sanskog kantona, rekao je Husein Rošić, premijer USK.

Njihovi predstavnici boravili su prije nekoliko mjeseci u radnoj posjeti.

“Konkretno, zainteresovani su za izgradnju drvoprerađivačkih postrojenja. Posjetili su industrijske zone u bihaćkim naseljima Ripač i Kamenica, kao i prostore nekadašnjeg preduzeća “Šipad”, koje se u prošlosti bavilo preradom drveta, i iskazali pozitivno mišljenje o viđenim lokacijama”, istakao je Rošić.

SLB grupacija je poznata po uspješnim ulaganjima na području šumarstva te razvojem inovativnih rješenja pošumljavanja, budući da spajaju ekologiju s profitabilnim investicijama u šumarstvu i drvoprerađivačkoj djelatnosti.

“Grupacija je odabrala Unsko-sanski kanton, koji je ‘zeleni’ kanton i baštini pozitivan odnos prema ekologiji. Kompanija se bavi proizvodnjom biomase i primjenom novog postupka zasada šuma koji isključuje hemijski proces, što je za nas veoma bitno”, rekao je Rošić.

Prema njegovim riječima, Francuzi su tokom posjete izrazili zadovoljstvo time što se na Univerzitetu u Bihaću, na dva fakulteta, školuju kadrovi koji odgovaraju njihovim potrebama.

Ovom prilikom Rošić je izrazio razočaranje time što u prošloj godini nije došlo do realizacije prodaje preduzeća Drvna industrija “Sanica” katarskoj kompaniji “Hamdo Group”.

Prema njegovim riječima, namjera Katarana bila je da uplate 800.000 maraka za DI “Sanica”, a da preostala sredstva obezbijede kroz kreditni aranžman.

“Nismo mogli pristati na takvo nešto jer bi u tom slučaju kao hipotekarna garancija poslužila imovina firme, što je neprihvatljivo. U proteklom periodu imali smo takve slučajeve i iskustva su bila razočaravajuća”, istakao je Rošić.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)