Home / Ličnosti / OTVORENA NOVA ISTRAGA PROTIV MAMIĆA! DORH: Podignuo milijune s računa Dinama i uplatio ih na svoj i bratov račun

OTVORENA NOVA ISTRAGA PROTIV MAMIĆA! DORH: Podignuo milijune s računa Dinama i uplatio ih na svoj i bratov račun

DORH je otvorio novu istragu protiv Zdravka Mamića. Dugogodišnji gazda Dinama, koji je već opterećen s dvije optužnice za gospodarski kriminal u Dinamu, sada se sumnjiči da je kao predsjednik gradskog kluba Dinamo s računa kluba u Austriji podignuo iznos od oko 19,505 milijuna kuna između 2004. i 2007. godine te neovlašteno sredstva prebacio na svoj i bratov bankovni račun.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, temeljem rezultata istrage USKOKA i izvida pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći i kaznene prijave Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, potvrdili su iz DORH-a.

S računa Dinama podignuo 19,5 milijuna kuna za sebe i brata 

U obrazloženju se navodi kako se osnovano sumnja da je 58-godišnjak kao izvršni dopredsjednik i član uprave jednog sportskog kluba od početka veljače 2004. godine do 7. ožujka 2007.; u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge na štetu tog kluba; s računa kluba u jednoj austrijskoj banci (okrivljenik je bio ovlaštena osoba za raspolaganje s novčanim sredstvima tog računa) bez stvarne i pravne osnove podigao ukupno najmanje 2.535.574,71 eura u gotovini, a određeni je iznos novca s računa kluba prenio na svoj i bratov bankovni račun.

Postoji osnovana sumnja da je 58-godišnji okrivljenik na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 2.572.432,50 eura, odnosno 19.056.706,80 kuna, te da je bratu pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 58.807,40 eura, odnosno 448.626,03 kune, tvrdi DORH.

Navedeni novac su, osnovano se sumnja, koristili za svoje potrebe, a sportski klub oštećen je za ukupno najmanje 2.631.239,90 eura, odnosno 19.505.332,83 kune.

Klan Zdravka Mamića, u dvije do sada podignute optužnice, pod sumnjom je za krađu 260 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo. Mamić je tijekom inkriminiranog razdoblja bio izvršni predsjednik kluba. Opterećen optužbama, povukao se na poziciju savjetnika, ali i dalje rukovodi Dinamom.

Svjedoci završili kao osumnjičenici 

Na temelju prve optužnice Mamiću i suradnicima sudi se pred Županijskim sudom u Osijeku. U tom postupku Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića, bivšeg direktora Dinama i aktualnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara optužuje se da su izvukli 116 milijuna kuna iz Dinama te oštetili državni proračun za 12,2 milijuna kuna.

Ključni svjedoci na suđenju, Luka Modrić, Dejan Lovren te Modrićeva punica Vesna Juraić, nakon svjedočenja i sami su završili pod istragom nadležnog tužiteljstva u Osijeku, zbog sumnje u davanje lažnog iskaza.

Modrić na ruke isplaćivao Mamića 

Spis prve optužnice sastoji se od 167 omota u kojima je 14.826 stranica i 2388 dokaznih prijedloga USKOK-a.

USKOK, između ostalog, tvrdi da je početkom 2010. sklopljen ugovor o transferu igrača Dejana Lovrena iz Dinama u francuski Lyon, uz obeštećenje od 66 milijuna kuna koje je u cijelosti trebalo pripasti Dinamu te da je naknadno sačinjavana dokumentacija kojom je Lovrenu pripalo pravo na 50 posto transfernog obeštećenja koje je u konačnici završilo kod Zdravka i Zorana Mamića.

Na sudu USKOK želi dokazati da je i NK Dinamo, po nalogu Zdravka Mamića, bez znanja tijela kluba, Zoranu Mamiću davao pozajmice od preko 24 milijuna kuna koje nije uredno vraćao, a što je, prema stajalištu Porezne uprave, pravni posao gdje se trebaju platiti propisana davanja. Tužitelj tvrdi da je Zoran Mamić te pozajmice vraćao sredstvima kluba što su mu omogućili okrivljenici Vrbanović i Zdravko Mamić, lažno prikazujući da Dejanu Lovrenu pripada 50 posto obeštećenja pri transferu u Lyon, a koji je novac proslijedio Zoranu Mamiću, čime su u konačnici vraćene sporne pozajmice.

USKOK tvrdi kako je bilo nezakonitosti i u ugovoru o transferu igrača Luke Modrića u engleski Tottenham, u travnju 2008., kojim je određeno da engleski klub Dinamu mora isplatiti 21 milijun eura.

Optužuju Zdravka Mamića kako je antidatirao aneks ugovora o profesionalnom igranju između Dinama i Luke Modrića, koji je sačinjen u vrijeme kada je Modrić već otišao u Englesku kako bi se tako opravdala isplata 50 posto transfernog obeštećenja Luki Modriću. Novac je Modrić podignuo i na ruke isplatio Zdravku Mamiću i njegov obitelji, kako je kazao na suđenju.

Pogledajte kako je Modrić promijenio iskaz i svjedočio za Mamića: Ovako su dijelili novac 

Pogledajte čega se sve ne sjeća Luka Modrić

 

U drugoj optužnici, Zdravka Mamića i šestoricu suradnika – Zorana i Marija Mamića, Damira Vrbanovića, Nikkyja Antonija Vuksana, Igora Krotu i Sandra Stipančića – tereti se da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. izvlačili novac iz Dinama preko off shore tvrtki registriranih u Belizeu, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima i drugim inozemnim poreznim oazama.

USKOK tvrdi da su na čelu tih tvrtki bili Mamićev sin Mario, Vuksan, Vrbanović, Krota i Stipančić.  Sklapanje ugovora između spomenutih tvrtki i Dinama sklapao je Zdravko Mamić, tvrdi USKOK, navodeći da su ugovori sklapani za fiktivne usluge. Tvrtkama Mamićevog sina i njegovih suradnika neosnovano su prepuštana ekonomska prava od budućih transfera igrača Dinama. Istraživali su se transferi Vedrana Ćorluke, Luke Modrića, Tina Jedvaja i mnogih drugih.

Švicarski dio istrage vodila je tužiteljica Esther Omlin. Ona je nedavno u ekskluzivnom razgovoru u dokumentarcu “Slučaj Mamić”, na kojem je radio Index Sport za njemačku televiziju WDR, objavila detalje velike istrage.

“Transferi su fiktivni, a bogatila se samo obitelj Mamić”, kazala je u dokumentarcu koji je emitiran početkom mjeseca na njemačkoj televiziji WDR.

Preko inozemnih tvrtki iza kojih stoji Mamićev sin i drugi osumnjičenici izvlačio se novac iz Dinama, sukladno istrazi u kojoj je Hrvatska tražila i dobila međunarodnu pravnu pomoć u Švicarskoj.

U klub su stizali fiktivni računi prema kojima su tvrtke preuzimale nepostojeće dugove Dinama prema pojedinim igračima te obavljale fiktivne usluge pri transferu igrača Dinama, navodi USKOK. Prema optužnici, Dinamo je spomenutim tvrtkama uplatio najmanje 144 milijuna kuna, a novac je nakon podizanja završio kod optuženika.

 INDEX
POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)