Home / After Work / ĆIRO PROTIV KASPAROVA “Evo mu k…c, neće me pobijediti!”

ĆIRO PROTIV KASPAROVA “Evo mu k…c, neće me pobijediti!”

PO MNOGIMA najbolji šahist u povijesti i odnedavno Hrvat, Gari Kasparov (54) u petak će u zagrebačkom hotelu Westin odigrati simultanku na 20-ak ploča.

Protivnici će mu biti manje ili više poznate osobe iz javnog života te nekoliko osnovnoškolaca koji će pravo nastupa izboriti kroz veliki turnir Međunarodnog šahovskog festivala za mlade projekta Šah uz školu, koji je počeo danas. Na njemu sudjeluje 410 mladih igrača iz čak osam zemalja, a najbolji će imati priliku zaigrati protiv Kasparova.

Uz nekolicinu političara, na Kasparovljevoj simultanki u petak, kojom će se obilježiti i 15 godina rada Kasparov Chess Foundationa, igrat će i veslač Damir Martin i legendarni hrvatski trener Ćiro Blažević.

“Jako sam mobiliziran i jako uzbuđen. Utvaram si da taj šah dobro igram i pokušat ću napraviti neko čudo ne bih li ga pobijedio. To bi mi bio jedan od životnih uspjeha, da ne izgubim od Kasparova”, rekao je Ćiro.

Legendarni ruski šahist, koji od 2014. ima hrvatsku putovnicu, igrao je jednu takvu simultanku u Puli prije dvije godine i pobijedio svih 19 protivnika.

“Naravno da ih je sve dobio, kad mene nije bilo. Nisam igrao tad protiv njega, ali sam u zadnje dvije-tri godine odigrao 500 partija i spremam mu svakakve zamke. Bit će to jedan klasični bunker, ali sam siguran da ga mogu iznenaditi”, dodao je Ćiro kojemu će to biti prvi susret s Kasparovim.

“Stisnut ću mu ruku i reći – evo ti kurac, nećeš me danas pobijediti”, u svom stilu je rekao Ćiro.

Gari Kasparov, koji se rodio u Bakuu u bivšem SSSR-u, 1985. je s 22 godine pobijedio velikog Anatolija Karpova i postao najmlađi svjetski prvak u povijesti. Od 1986. do 2005., kad je otišao u mirovinu, držao je svjetski broj 1 tijekom 225 od 228 mjeseci karijere.

Kad se prestao profesionalno baviti šahom, Kasparov je postao jedan od najvećih ruskih aktivista. Bio je član Druge Rusije, opozicijske koalicije koja je od 2006. do raspada 2010. godine pokušavala nametnuti alternativu Vladimiru Putinu. Kasparov je sam najavio kandidaturu za predsjednika 2008. godine, ali mu je to bilo onemogućeno.

Kasparov je u Rusiji bio i uhićen zbog svojeg djelovanja, blokirana mu je i internetska stranica, a objavio je i knjigu u kojoj je oštro kritizirao rusku aneksiju Krima. Zbog “nemogućnosti življenja u Rusiji” 2014. godine zatražio je hrvatsku putovnicu. Pokraj Makarske ima kuću, odlično govori hrvatski, a bio je jedan od glasnih zagovaratelja hrvatske neovisnosti tijekom Domovinskog rata i imao je veliku podršku pri dobivanju državljanstva koje mu je potvrđeno 28. veljače iste godine.

Simultanka Kasparova s Ćirom i ostalima počinje u 17 sati, uz izravni prijenos na 3. programu HTV-a od 18 do 19:30.

INDEX

POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)