Home / Vijesti / BiH / Stranci ne mogu da odole suvom mesu iz Krajine: Evo kako izgleda Bihać u vrijeme praznika

Stranci ne mogu da odole suvom mesu iz Krajine: Evo kako izgleda Bihać u vrijeme praznika

Dva dana pred Božić u Bihać se preko graničnih prijelaza slijevaju rijeke automobila.

Razlog njihovih posjeta je jednostavan: roba i usluge su jeftiniji, a zanatlije i prodavači nasmijaniji. S jedne strane grada lanac trgovačkih centara. Parking zatrpan, kase pune, a s druge pomalo otužna slika pijace i prodavača koji cupkaju u mjestu od hladnoće.

Različite slike

Na parkingu šoping-centra desetine automobila stranih tablica – Slovenije, Hrvatske, Austrije… Kupci sretni i zadovoljni, u prolazu dobacuju da je u Bihaću zaista lijepo. Veliki broj iseljenika grada na Uni se vratio kući da blagdane provede u rodnoj grudi. Građanima Hrvatske i Slovenije raduju se i domaći trgovci.

Ekipa „Dnevnog avaza“ jučer je obišla tržne centre i gradske tržnice u ovom gradu. Dvije potpuno različite slike – tržni centri puni, pijace tužno prazne.

Maja Klobučar iz Karlovca kaže da je došla zbog goriva, odjeće, obuće…

– Gorivo je puno jeftinije i, bez obzira na kvalitet, mi ga sipamo ovdje. Isplati nam se doći skoro svaki vikend. Sve nam je jeftinije, i odjeća i hrana. Kako god da uporedimo, ponuda je skoro ista, a ovdje kupimo sve, uštedimo puno i svi kući idemo zadovoljni – dodaje Klobučar.

Varcar: Ljeto je bolje

Na pijaci prodavači čekaju kupce iz susjedne Hrvatske. Ranijih godina ih je dolazilo na hiljade. Po suho meso, kajmak, sir, povrće… Sve je dosta jeftinije nego u Hrvatskoj pa je tako isplativije prijeći granicu.

Lica prodavača nisu kao prije. Ismet Burzić dvije decenije prodaje na ovoj pijaci.

– Nekad sam mogao izmiriti sve obaveze i porodicu odvesti na neki izlet. Mogli smo normalno živjeti. Danas je sve drugačije, nekad jedva i kruh osiguramo – govori nam Burzić.

Dalje priča da su kola krenula nizbrdo kada je inspekcija zatvorila popularnu tržnicu „kod Kineskog zida“.

– Pokušao sam i poljoprivredom da se bavim, ali rekli su mi da, ukoliko imam obrt, mogu samo na njivi prodavati. Ko će mi na njivu doći kupiti nešto – zbunjeno komentira.

Burzić: Posao išao dobro

Mjesečne obaveze prelaze hiljadu maraka, fiskalna kasa se mora kupiti, pa je isplativost upitna. Nedaleko od Burzića, u centru grada, nalazi se Gradska tržnica.

Pet štandova i pet smrznutih, razočaranih lica. Za razgovor i nisu raspoloženi. Samo je Ahmed prokomentirao: “Nismo ni marku danas pazarili.”

Bolja vremena

Nešto pozitivnija slika je na pijaci u blizini trgovačkih centara i graničnog prijelaza Izačić. Elvira Varcar kaže da je svake godine sve slabije.

– Ljeto nam donosi prihod. Osjeti se dolazak stranaca u ovom periodu, ali to traje 10 do 15 dana – dodaje Varcar.

Na najstarijoj bihaćkoj pijaci muzika i smijeh su tu kao u stara dobra vremena, a prodavači raspoloženi.

– Ima stranaca, kupuju. Hrvati i Slovenci pastrmu ne mogu odbiti, ne mogu joj odoljeti – zadovoljan je Fadil Ćehajić.

Skupi štandovi

Najviše su razočarani prodavači koji se bave prodajom odjeće i obuće.

– Trgovački centri su nas uništili. Skoro i nemamo prodaje. Često i obaveze koje imamo platiti za ovaj štand moramo namiriti iz svog novčanika. Ne možemo dovoljno zaraditi. Davno smo prestali maštati – govori nam jedan od prodavača.

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)