Home / Vijesti / BiH / Stranci ne mogu da odole suvom mesu iz Krajine: Evo kako izgleda Bihać u vrijeme praznika

Stranci ne mogu da odole suvom mesu iz Krajine: Evo kako izgleda Bihać u vrijeme praznika

Dva dana pred Božić u Bihać se preko graničnih prijelaza slijevaju rijeke automobila.

Razlog njihovih posjeta je jednostavan: roba i usluge su jeftiniji, a zanatlije i prodavači nasmijaniji. S jedne strane grada lanac trgovačkih centara. Parking zatrpan, kase pune, a s druge pomalo otužna slika pijace i prodavača koji cupkaju u mjestu od hladnoće.

Različite slike

Na parkingu šoping-centra desetine automobila stranih tablica – Slovenije, Hrvatske, Austrije… Kupci sretni i zadovoljni, u prolazu dobacuju da je u Bihaću zaista lijepo. Veliki broj iseljenika grada na Uni se vratio kući da blagdane provede u rodnoj grudi. Građanima Hrvatske i Slovenije raduju se i domaći trgovci.

Ekipa „Dnevnog avaza“ jučer je obišla tržne centre i gradske tržnice u ovom gradu. Dvije potpuno različite slike – tržni centri puni, pijace tužno prazne.

Maja Klobučar iz Karlovca kaže da je došla zbog goriva, odjeće, obuće…

– Gorivo je puno jeftinije i, bez obzira na kvalitet, mi ga sipamo ovdje. Isplati nam se doći skoro svaki vikend. Sve nam je jeftinije, i odjeća i hrana. Kako god da uporedimo, ponuda je skoro ista, a ovdje kupimo sve, uštedimo puno i svi kući idemo zadovoljni – dodaje Klobučar.

Varcar: Ljeto je bolje

Na pijaci prodavači čekaju kupce iz susjedne Hrvatske. Ranijih godina ih je dolazilo na hiljade. Po suho meso, kajmak, sir, povrće… Sve je dosta jeftinije nego u Hrvatskoj pa je tako isplativije prijeći granicu.

Lica prodavača nisu kao prije. Ismet Burzić dvije decenije prodaje na ovoj pijaci.

– Nekad sam mogao izmiriti sve obaveze i porodicu odvesti na neki izlet. Mogli smo normalno živjeti. Danas je sve drugačije, nekad jedva i kruh osiguramo – govori nam Burzić.

Dalje priča da su kola krenula nizbrdo kada je inspekcija zatvorila popularnu tržnicu „kod Kineskog zida“.

– Pokušao sam i poljoprivredom da se bavim, ali rekli su mi da, ukoliko imam obrt, mogu samo na njivi prodavati. Ko će mi na njivu doći kupiti nešto – zbunjeno komentira.

Burzić: Posao išao dobro

Mjesečne obaveze prelaze hiljadu maraka, fiskalna kasa se mora kupiti, pa je isplativost upitna. Nedaleko od Burzića, u centru grada, nalazi se Gradska tržnica.

Pet štandova i pet smrznutih, razočaranih lica. Za razgovor i nisu raspoloženi. Samo je Ahmed prokomentirao: “Nismo ni marku danas pazarili.”

Bolja vremena

Nešto pozitivnija slika je na pijaci u blizini trgovačkih centara i graničnog prijelaza Izačić. Elvira Varcar kaže da je svake godine sve slabije.

– Ljeto nam donosi prihod. Osjeti se dolazak stranaca u ovom periodu, ali to traje 10 do 15 dana – dodaje Varcar.

Na najstarijoj bihaćkoj pijaci muzika i smijeh su tu kao u stara dobra vremena, a prodavači raspoloženi.

– Ima stranaca, kupuju. Hrvati i Slovenci pastrmu ne mogu odbiti, ne mogu joj odoljeti – zadovoljan je Fadil Ćehajić.

Skupi štandovi

Najviše su razočarani prodavači koji se bave prodajom odjeće i obuće.

– Trgovački centri su nas uništili. Skoro i nemamo prodaje. Često i obaveze koje imamo platiti za ovaj štand moramo namiriti iz svog novčanika. Ne možemo dovoljno zaraditi. Davno smo prestali maštati – govori nam jedan od prodavača.

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)