Home / Vijesti / Svijet / Maiami pod vodom -Video

Maiami pod vodom -Video

Američka savezna država Florida nalazi se na udaru uragana Miami i njeni građani od jutros trpe jake udare vjetrova. Kako dan protiče, njihova brzina je sve jača, a time situacija postaje sve opasnija.

Prvenstveno, vjetar u kombinaciji sa vodom okeana predstavlja najveću brigu. Gradovi na dvije obale Floride doživljavaju uragan Irmu na različite načina – zapadni gradovi još uvijek registruju povlačenje vode, a negdje i potpuni “nestanak” obale jer vjetrovi pušu sa istoka i vodu tjeraju prema otvorenom moru.
Kako uragan bude prolazio ka sjeveru smjer vjetrova će se promijeniti, pa će zapad doživjeti nagli povrat vode sa okeana prilikom čega se očekuju veliki valovi visine do pet metara, a posebno u gradu Naples i ostrvu Marco.



Naples se nalazi na putu “oka uragana”, centralnog dijela čiji su zidovi kreiraju najbrže udare vjetrova.

S druge strane, istočna obala već sada trpi snažan prodor vode u gradove i naselja, a kako javlja CNN u pojedinim mjestima predviđa se nagla plima visine od nekoliko metara zbog čega se građani mole da se, ukoliko mogu, što prije popnu u visoke dijelove građevina.

Najveći urbani centar koji se nalazi na udaru Irme jeste Miami koji sa okolinom ima 5,5 miliona stanovnika. Centar grada je u potpunosti poplavljen, a dubina vode u pojedinim lokacijama iznosi više od 100 centimetara.

Sama jačina uragana je sada pala i registrovana je kao oluja treće kategorije, ali vjetrovi na Floridi bivaju sve jači jer uragan tek prodire na polutokok i svoju će potpunu snagu sročiti kroz sljedećih nekoliko sati.

Vjetrovi pušu brzinom od oko 200 kilometara na sat, a uragan je danas kreirao najmanje tri lokalna tornada.

Vlasti trenutno ne mogu krenuti u akciju spašavanja jer je još uvijek isuviše opasno, a prve informacije postavljaju rani bilans žrtava na tri osobe, piše Intependent. Broj će rasti jednom kada prve ekipe izađu na teren.

Registrovana je jedna pucnjava za vrijeme hapšenja kriminalaca koji su pokušali opljačkati kuću. Osumnjičeni je upucan, ali je njegovo stanje stabilno.

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)