Home / Nauka i Tehnologija / Audi najavljuje električne automobile sa solarnim panelima

Audi najavljuje električne automobile sa solarnim panelima

Audi i kompanija Alta Deviceszajedničkim su snagama razvili tehnologiju za integriranje tankih i učinkovitih solarnih ćelija u panoramske staklene krovove automobila, objavila je kompanija iz Ingolstadta. Ugrađivanje solarnih fotonaponskih kolektora u panoramski krov električnih automobila omogućilo bi nadopunjavanje njihovih baterija (ili pokretanje nekih električnih sustava vozila) i, logično, produljenje autonomije između dva punjenja.
U konačnici je plan ovog proizvođača izraditi automobil čiji bi cijeli krov funkcionirao kao solarna ploča i tako pomagao pri punjenju baterija iz čistog, obnovljivog izvora.

Iako iz Audija kažu da njihove nove tanke i savitljive solarne ćelije imaju efikasnost od preko 25%, te da rade i u uvjetima slabijeg svjetla i pri visokim temperaturama, za sada ne otkrivaju koliko bi električne energije zaista mogle proizvesti ćelije koje pokrivaju relativno malenu površinu kakva je krov automobila. Za pretpostaviti je da bi njihov ukupni učinak na doseg automobila do sljedećeg punjenja bio malen, no u kompaniji se nadaju da je to tek prvi korak ka budućnosti u kojoj će biti moguće imati potpuno solarni automobil s autonomijom prihvatljivom prosječnom korisniku.

Prvi prototip ovakvog električnog automobila sa solarnim krovom prikazat će, kažu, do kraja ove godine.izvor/bug/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

OD 28. SVIBNJA: Flixbus ponovo započinje s radom u Njemačkoj, a ovo su higijenski uvjeti za vožnju

Autobusni prijevoznik Flixbus ponovo započinje s radom u Njemačkoj 28. svibnja. Kao što je münchenska …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)