Home / Vijesti / BiH / Počinje liberalizacija tržišta električne energije u BiH

Počinje liberalizacija tržišta električne energije u BiH

Sarajevo, 10. travnja 2017. – Otvaranje tržišta električne energije u BiH je počelo, a iz Energetske zajednice poručuju da je još uzak prostor za “razigravanje” kompleksnog maloprodajnog tržišta. Od toga ovisi i kako će se u novim okolnostima snaći elektroprivrede u BiH.

Sigurnost snabdijevanja i investicije su prioriteti kojima će se u budućnosti rukovoditi Elektroprivreda Republike Srpske, koja je i u uvjetima otvaranja tržišta uspjela zadržati svoje kupce električne energije zahvaljujući cijeni, izvjestila je RTRS.

Maksim Skoko, izvršni direktor Elektroprivrede Republike Srpske za tehničke poslove, kaže da je politika cijena osigurati minimum profita za Elektroprivredu Srpske i da će ona u budućnosti vjerovatno ostati takva. Ističe i da je električna energija u Srpskoj apsolutno najjeftinija u regiji.

Iz sarajevske Elektroprivrede inzistiraju da se u procesu liberalizacije tržišta zaštite tri elektroprivrede u BiH, da se domaćinstvima utvrdi ekonomski prihvatljiva cijena, a entitetske vlade utvrde fond za subvencioniranje.

Bajazit Јašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH, kaže da elektroprivrede nose i socijalno breme zbog čega ugrožavaju vlastiti razvoj, te da elektroprivrede u BiH svojom proizvodnjom drže cijenu električne energije na prihvatljivom tržišnom nivou.

U kontekstu liberalizacije tržišta, u Srpskoj su već u pripremi izmjene zakona o električnoj energiji koji podrazumijeva i reforme kojima bi se Elektroprivreda Srpske ojačala i učinila učinkovitijom za realizaciju velikih projekata, ali i održavanje u konkurenciji kada se tržište potpuno otvori.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, kaže da “Srpska još uvijek nema taj osjećaj pritiska konkurencije, zato što imamo još uvijek jako nisu cijenu električne energije, ali je pitanje koliko ćemo u takvim uvjetima moći funkcionirati i da li na takav način, sa takvom politikom možemo doprinijeti rastu i razvoju Elektroprivrede“.


Budućnost svi vide u investicijama, a iz Elektroprivrede Srpske poručuju i da se razvoj tržišta električne energije ne može promatrati parcijalno, već regionalno. S tim u vezi značajan je i njen izlazak na burzu električne energije u Srbiji.

Skoko kaže da se viškovi električne energije na dnevnom nivou plasiraju preko burze električne energije SEEPEKS u Beogradu i da je to apsolutno najtransparentniji i najkvalitetniji način plasmana dnevnih viškova.

S obzirom na to da uz ovu postoji i burza u Hrvatskoj, te referentna u Mađarskoj, u Elektroprivredi Srpske smatraju nerealnom priču o formiranju treće burze u BiH, koja bi, ističu, bila nelikvidna.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)