Home / Kapital / Havaji-Tesla gradi solarnu elektranu i megabateriju

Havaji-Tesla gradi solarnu elektranu i megabateriju

Honolulu, 09. ožujka 2017. – Pacifički otoci vjerovatno su najpraktičnija mjesta sa promoviranje solarne energije. Tamo nema plinskih cjevovoda ili pruge koja bi donosila ugljen, stoga mjesta kao što je Kauai ovise o solarnoj energiji i o uvozu dizelskog goriva.

Havajski otok Kauai danju iskorištava sunčevu energiju, ali kada padne mrak cijeli se otok prebacuje na dizelske generatore. Kompanija Tesla želi prekinuti ovu praksu gradnjom velike solarne elektrane i povezanog skladišta energije.

Učinkovitost solarnih elektrana ovisi o dobu dana, no Tesla već odavno nudi tzv. Powerpack to jest bateriju koja za vrijeme sunčanog razdoblja sakuplja energiju namijenjenu noćnoj upotrebi. Zamišljeni “The Kauai project” uključivao bi bateriju (sačinjenu od niza Powerpackova) od 52 MWh i solarnu farmu od 13 MW koju bi izgradio SolarCity, Teslina tvrtka specijalizirana za izgradnju solarnih elektrana.


Tesla i lokalna kompanija Kauai Island Utility Cooperative smatraju da će projekt rezultirati smanjenjem godišnje ovisnosti o dizelu za oko 1.6 milijuna galona.

Projekt podrazumijeva kupovinu električne energije direktno od Tesle, čime kompanija najviše poznata po električnim automobilima sada ulazi u posao proizvodnje električne energije. Kauai Island Utility Cooperative će od Tesle u narednih 20 godina kupovati struju po cijeni od 13.9 centi po kWh.

Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)