Home / Nauka i Tehnologija / Facezam – aplikacija za prepoznavanje lica stranaca

Facezam – aplikacija za prepoznavanje lica stranaca

Facezam je nova aplikacija, koja služi prepoznavanju lica, a trebalo bi da bude dostupna ovog mjeseca.


Facebook se protivi njenom lansiranju, tvrdeći da ona krši pravila privatnosti koja je ta mreža postavila.

Britanski preduzetnik Džek Kenjon tvrdi da uz pomoć ove aplikacije za desetak sekundi možete identifikovati potpunog stranca, ukoliko ga fotografišete. Garantuje tačnost od 70 posto, jer može skenira milijarde fotografija u sekundi i fotografiju koju ste upravo snimili poveže s profilom na Facebooku.

Tačnost se spušta na 55 posto, ukoliko osoba koju se pokušava da identifikuje u trenutku fotografisanja nosi sunčane naočari, kosu preko lica ili šešir na glavi i ako lice nije poželjno pozicionirano na fotografiji, već ga ona prikazuje iz nekog ugla.

-Korisnici će moći da identifikuju nekoga u roku od nekoliko sekundi, što znači da privatnost više neće postojati u javnom društvu – rekao je Džek Kenjon za britanski Telegraph, dodajući da bi Facezam mogao označiti kraj anonimnih društava.

Tvrdi da ne postoji način da se Facebook korisnici zaštite od ove aplikacije i navodi da veruje da će ona delovati na smanjenje kriminala.

Facebook, pak, tvrdi da ova aplikacija krši njihovu politiku o privatnosti i da će možda dovesti u pitanje njezin izlazak.

– Ova aktivnost krši naše uslove i mi smo uspostavili kontakt s osobama koje je razvijaju, kako bi bili sigurni da ih njihova aplikacija poštuje – poručeno je iz Facebooka.

Međutim, Kenjon se ne slaže i tvrdi da su već razmatrali tu mogućnost i da aplikacija neće kršiti uslove privatnosti.

Facebook i Instagram su objavili da će doneti nova pravila, kojim se developerima zabranjuje da koriste objave njihovih korisnika za špijuniranje.izvor/m.metro/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)