Home / Kompanije i Tenderi / KOPAONIK BIZNIS FORUM 7-9. MART 2017.

KOPAONIK BIZNIS FORUM 7-9. MART 2017.

Forum će okupiti više od 1000 učesnika; tokom tri dana visoki državni zvaničnici i uticajni poslovni lideri razmatrat će program reformi za Srbiju 

mart 2017. – Tradicionalni 24. Kopaonik biznis forum okupit će ove godine najveći broj učesnika do sada – više od 1000. Učešće su potvrdili predstavnici Vlade, Narodne banke Srbije, domaćih i stranih privrednika iz bankarskog, osiguravajućeg i ICT sektora, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede i farmaceutske industrije. Na forumu će biti prisutni i ambasadori, diplomate, predstavnici međunarodnih finansijskih investicija, ekonomski analitičari, teoretičari, međunarodni eksperti, kao i predstavnici akreditovanih medija.

 U periodu od 7. do 9. marta, u hotelu Grand na Kopaoniku bit će održano dvadeset panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dvije panel prezentacije

Tema Foruma je “Program reformi za Srbiju: Šta se može naučiti iz prošlosti i rješenja za budućnost“.

“Ponosan sam što iz godine u godinu Forum postaje sve masovniji. Ove godine Forum će okupiti više od 1000 učesnika. Njihov zajednički zadatak je kritičko sagledavanje ekonomske politike Vlade u proteklih 12 mjeseci. Želimo jasno istaći pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije u prethodnoj godini i istovremeno ohrabriti Vladu da mnogo čvršće i odlučnije u narednom periodu implementira mjere strukturnih reformi. Danas imamo dobro postavljena makroekonomska sidra: budžetski deficit je gotovo pet puta manji u odnosu na 2014. godinu, eksterna pozicija Srbije se iz godine u godinu popravlja, kurs i inflacija su stabilni. U ovoj i narednim godinama osnovno pitanje jeste kako postići održivi rast, a da se pri tome sačuva makroekonomska stabilnost. S tim u vezi, važno je istaći da će na ovogodišnjem forumu, kao glavni govornici učestvovati i James Rauf, šef misije IMF za Srbiju, kao i Elen Goldstin, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan“, kaže Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije.

Aleksandar Vlahovic predsjednik Saveza ekonomista Srbije
Aleksandar Vlahovic predsjednik Saveza ekonomista Srbije
 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



Izražavajući zadovoljstvo što je Mastercard, kao globalna tehnološka kompanija, glavni partner Foruma drugu godinu zaredom, Artur Turemka, generalni direktor kompanije Mastercard za tržišta Balkana, komentarisao je potrebu za upotrebom tehnologija kako bi se pospješio snažniji rast: “Od prošlogodišnjeg foruma pokrenuto je nekoliko značajnih inicijativa, kao što su uvođenje elektronskih plaćanja u nekim servisima javne uprave i fiskalna lutrija. Ovi primjeri upotrebe tehnologija predstavljaju značajne korake na putu ka izgradnji transparentnog i inkluzivnog sistema u zemlji. Kada gledamo u budućnost, ohrabruje to što nivo finansijske edukacije lokalnog stanovništva raste, jer naše novo istraživanje pokazuje da 69% građana shvata da povećanje obima elektronskih plaćanja i smanjenje gotovinskih uplata pomažu da se smanji nivo sive ekonomije, dok 80% razumije da siva ekonomija smanjuje mogućnosti za ekonomski rast. Sada imamo okruženje u kojem postoji svijest o putu koji srpsko tržište vodi ka razvoju u budućnosti i zato je važno da javno-privatna partnerstva doprinesu da se i u praksi krene tim putem“.

Programski odbor Foruma predvidio je raspravu u okviru tri oblasti:

  1. mart – Inteligentne investicije kao nova agilnost Vlade poslije fiskalne konsolidacije
  2. mart – Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast
  3. mart – Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika

Zaključci ovogodišnjeg Foruma bit će sumirani u dokumentu “Kopaonik koncezus 2017“. Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Srbije. Partner Foruma je kompanija Mastercard.

 O UČESNICIMA

 Na 24. Kopaonik biznis forumu posebni gosti bit će predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Dušan Vujović, potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, ministar privrede Goran Knežević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin te ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Također, gosti i učesnici Foruma su i James Roaf, šef misije MMF-a za Srbiju i Elen Goldstin, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan. Među ovogodišnjim učesnicima su i Dragana Marković, direktorica Poreske uprave Srbije, Pavle Petrović, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srbije, Lane Jason, izvršni potpredsjednik za razvoj tržišta Evrope – Mastercard, George Simon, direktor za Centralnu Evropu – Mastercard, a od gostiju iz regiona prisustvovat će Holger Muent, direktor EBRD za zapadni Balkan, Cornelius Walter, direktor McKinsey za centralnu Evropu, Gernot Mitendorfer, CFO Erste grupa, Peter Hofinger, član borda Vienna Insurance Group.

U radu  Foruma će učestvovati i ambasadori Rusije, Njemačke, Švicarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije. Njegova ekselencija ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Vasiljevič Čepurin (Александр Васильевич Чепурин), Njegova ekselencija ambasador Njemačke u Srbiji, Aksel Ditman (Axel Dittmann), Njegova ekselencija ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge (Philippe GUEX), Njegova ekselencija ambasador Kanade u Srbiji, Filip Pinington (Philip Pinnington), Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kajl Rendolf Skat (Kyle Randolph Scott) i Njegova ekselencija ambasador Holandije u Srbiji, Hendrik Van Den Dol (Hendrik Van Den Dool). Pored navedenih, Forumu će prisustvovati i drugi ambasadori iz Evrope, Azije, kao i stalna koordinatorica UN-a u Srbiji.

Prvi put kao učesnik “Srpskog Davosa“ prisustvovat će i Majkl Sent Lot (Michel Saint-Lot), direktor Kancelarije UNICEF-a.

Na forumu će prvi put EBRD prezentovati Izvještaj o tranziciji za 2016. i 2017. Također, Kopaonik će biti mjesto susreta svih predsjednika regionalnih privrednih komora – Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

bejtovic

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)