Home / After Work / Budite oprezni! Evo šta je crna maska za kojom su svi poludjeli

Budite oprezni! Evo šta je crna maska za kojom su svi poludjeli

PIL'ATEN Suction Black Mask, koja se zadnje vrijeme pojavljuje kao čudotvorna maska za lice za izvlačenje miteresera sadrži i jodopropinil butilkarbamat, koji je inače sastavni dio premaza za stolariju.


PIL'ATEN Suction Black Mask se u zadnje vrijeme jako puno oglašava na društvenim mrežama, a možete ju kupiti putem velikih svjetskih web shopova.

Maska sadrži vodu, polivilni alkohol, glicerol, propilen glikol, ureu, aromu i jodopropinil butilkarbamat, zbog kojeg je već više proizvoda zabranjeno u EU.

Jodopropinilni butilkarbamat, biocid (sredstvo za ubijanje živih bića, a koristi se u komunalnoj higijeni zbog dezinfekcijskih i dezinsekcijskih svojstva) je česti profesionalni alergen koji je zabranjen u EU.

Simptomi kontaktne alergije potaknute jodopropinilnim butilkarbamatom uključuju nekontrolirani svrab, crvenilo, otekline i ljuštenje kože.

– Alergije su dosta nepredvidive, ljudi ni ne znaju da su alergični dok prvi put ne dođu u kontakt s nekim određenim alergenom, te je veći problem što većina proizvođača ne pišu sve sastojke svojih proizvoda. Novi proizvod se prvo treba testirati stavljajući na malu površinu kože, te pričekati neko vrijeme da se vidi hoće biti kakvih reakcija – naglašava dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog.

– Jodopropinil butilkarbamat može izazvati iritaciju, a alergija i iritacija se mogu isto manifestirati, a iritacija ako se ponovi, može prijeći u alergiju. Morate više puta koristiti proizvod da vidite je li u pitanju alergija – objašnjava dr. Kaliterna.

Jodopropinil butilkarbamat inače nalazimo u raznim premazima za stolariju i njegova uloga je stvoriti film na površini drveta kako ga ne bi nagrizle štetočine.

Taj rastezljivi film je odgovoran i za vrlo teško skidanje maske, koja se po upustvima mora držati 60 minuta i onda strgnuti s lica.

Cachet Raynor, mlada djevojka iz Glen Burniea u Marylandu, nedavno je testirala PIL'ATEN Suction Black Mask, koja je namijenjena uklanjanju mitesera. Odlučila je svoje iskustvo podijeliti na YouTube-u.izvor/24sata/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)