Home / Vijesti / BiH / Da li je BiH zemljište kontaminirano otpadnim vodama?

Da li je BiH zemljište kontaminirano otpadnim vodama?

Stručnjaci iz domaćih firmi imaju rješenje za prečišćavanje naših voda

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je bogata vodenim resursima, ali malo ko od nas zna gdje odlaze otpadne vode. Fond za zaštitu okoliša ističe da se u BiH većina otpadnih voda ispušta u vodene tokove bez prethodnog prečišćavanja.

Prema podacima Regionalnog centra za okoliš za srednju i Istočnu Evropu (REC) u Bosni i Hercegovini je samo oko 56% ukupnog stanovništva obuhvaćeno javnim vodovodom (94% u gradovima i 35% u selima), a javnom kanalizacijom samo 35% (80% gradskog i 11% seoskog stanovništva). Poređenja radi, u Švicarskoj je 95% populacije uvezano javnom kanalizacijom.

Poslovnidnevnik.ba
Poslovnidnevnik.ba

Da bi se riješili mogući problemi kontaminacije tla neprikladnim upravljanjem otpadnim vodama, već su pokrenuti projekti realizacije izgradnje novih sistema, ali i rekonstrukcije starih vodovodnih i kanalizacionih mreža, koje provode 100% domaće kompanije. Jedna od njih, čija djelatnosti i jeste bavljenje otpadnim vodama, je Regeneracija iz Velike Kladuše čije smo stručnjake pitali za mišljenje. «Novim, zatvorenim sistemom kanalizacije omogućili smo građanima Bihaća, Gračanice, Tešnja, Konjica, Prijedora, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Jajca, Bosanskog Petrovca kvalitetno pročišćavanje voda, koji su spriječili miješanje istih sa podzemnim vodama» izjavio je tehnički direktor Mirzet Beganović, te pojasnio da su novi sistemi izgradnje kanalizacionih mreža riješili većinu komunalnih problema u navedenim gradovima, spriječili zagađenje okolnog tla, te poboljšali životne uslove njihovih stanovnika.

Regeneracija 2

Zatvoreni sistem odvodnje je primjenjen i na autoputu koridor Vc gdje je firma Regeneracija isporučila i ugradila 200 separatora ulja, masti i masnih derivata, koji se koriste za prečišćavanje otpadnih voda iz kišnih odvoda za sve površine izložene padavinama.

“Kako bi na najbolji način odgovorili na zahtjeve lokalnih zajednica u rješavanju problema odvoda voda koristili smo najmodernije tehnologije na terenu i način rada prema standardima Evropske unije, dok nas je vodila filozofija naše kompanije – biti prijatelj okoliša”, rekao je Beganović i dodao: “U tome su nam pomogla sredstva Svjetske banke, ali su projekte realizirali naši domaći inžinjeri koji su razvili i osposobili vlastite kapacitete u sektoru otpadnih voda.» U razgovoru je istaknuto  da je na svim radovima koji to omogućuju angažovano lokalno stanovništvo, kroz rad uz usluge prijevoza i izdavanja smještaja, što je u konačnici smanjilo nezaposlenost u tim dijelovima zemlje.

Zahvaljujući zajedničkim naporima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Regeneracije, također je realizovan projekat isporuke nove modernije opreme za vodovodne sisteme u opštinama Bosansko Grahovo, Kupres i Drvar. Projekat je omogućio stanovnicima ovih opština kvalitetno snabdijevanje vodom.

Vrijeme je da i javnost bude bolje informisana i više uključena u brigu o svom okolišu. Nužan korak prema očuvanju zdrave čovjekove okoline jeste omogućiti dodatne sredstva i tehnologiju, kao i projekte za izgradnju jedinstvenog sistema odvodnje i pročišćavanja otpadnih i zagađenih voda svake lokalne zajednice.

 

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)