Home / Vijesti / Svijet / Otkrivena glavna Putinova hakerica: Ja sam samo siromašna štreberka!

Otkrivena glavna Putinova hakerica: Ja sam samo siromašna štreberka!

Bijela kuća navodno je na svoju crnu listu stavila mladu Ruskinju Alisu Ševčenko zbog sumnje da je po naredbi ruskog predsjednika Vladimira Putina učestvovala u hakerskoj akciji utjecanja na rezultate američkih predsjedničkih izbora.

Za Alisu kažu da je izuzetno vješta hakerica, a zapošljavaju je i plaćaju kompanije koje žele pronaći i otkloniti slabosti u vlastitim internetskim krugovima i djelatnostima.

Američke vlasti prošle sedmice su na svoju listu ljudi i kompanija pod sankcijama dodale i rusku firmu ZOR, u kojoj navodno radi Ševčenko. Spomenuta kompanija Rusiji je, tvrde, dostavljala podatke vezane uz izbore u SAD-u.

Mlada Ruskinja oštro je odbacila američke optužbe. Tvrdi kako nikad nije sarađivala s ruskom vladom.

– Možda jednostavno žele na bilo koji način smjestiti mojoj firmi pa su mene uzeli na pik. Ne skrivam se ni od koga jer nemam razloga za to. Mlada sam i komunikativna djevojka, volim putovati i to je očito moj jedini grijeh. Nažalost, nemam ni previše novca, a ni jake veze koje bi mi pomogle da sa sebe sperem sve ovo za što me optužuju. Taj špijun može biti bilo ko, izjavila je Alisa.

Dodala je kako joj je sva ta histerija oko ruske upletenosti u američke predsjedničke izbore pomalo smiješna.

Ševčenko za sebe kaže da je tipična introvertirana računarska štreberka, koja obožava meditirati i trenirati tajlandski boks, a u intervjuu za The Guardian priznala je kako su je u nekoliko navrata zvali da radi za rusku vladu, ali svaki put ih je odbila.

– Radim samo s iskrenim i poštenim ljudima, rekla je Alisa i dodala kako je kompanija ZOR, koja se našla pod istragom američkih vlasti, zatvorena još prošle godine.

Ševčenko tvrdi da je kao hakerica potpuno samouka. Upisala je tri fakulteta, ali nijedan nije završila.

Izvor/avaz.ba/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Fadil Novalić na američkoj crnoj listi

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)