Home / Vijesti / BiH / Umjesto skupih tečajeva – obrazujte se kod kuće besplatno: otkrivamo što se sve može

Umjesto skupih tečajeva – obrazujte se kod kuće besplatno: otkrivamo što se sve može

UMJESTO skupih tečajeva i škola, danas je obrazovanje dostupno iz vaše sobe, a vrijeme učenja određujete si sami.

listu stranica i aplikacija za učenje koju je sastavio Business Insider, a oni koji se tako educiraju, otkrili su nam da se online učenjem čak mogu steći relevantnija znanja za tržište rada i vlastiti napredak nego formalnim obrazovanjem.

kažu da se pojedini tečajevi plaćaju, ali da su ipak znatno jeftiniji od odlazaka u neku školu.

“Nedavno sam se počeo educirati na Shaw academy, online akademiji. Još uvijek pohađam tečajeve, njih tri. Učim osnove web developmenta i već nakon par lekcija sam shvatio puno stvari o osnovnim principima programiranja za web i dizajn stranica.

Na drugim predavanjima učim o digitalnom marketingu, content marketingu, social media marketingu i na njima se može steći solidno znanje o SEO-u, monetizaciji web stranice i slično”, rekao je  Antonio Bunoza.

Trenutačno, kaže, radi kao novinar i voditelj na lokalnoj televiziji, ali ga zanimaju “još noviji” mediji i smatra da ovakvim on line učenjem čak može steći relevantnija znanja za tržište rada i vlastiti napredak nego formalnim obrazovanjem.

“Velika prednost je što mogu učiti kad god mi odgovara i preporučujem svakome da proba jer je i zabavno, može se ostvariti interakcija sa stranim profesorima i studentima.

Duolingo je dobar recimo za jezike učiti. Na toj stranici učim njemački, a YouTube je prepun odličnih tutoriala na kojima vježbam photoshop stvari. Samo na YouTube-u iz vlastitog iskustva, treba malo kopati dok se ne nađu pravi stručnjaci koji znaju prenijeti znanje jer najviše pregleda na videu ne znači najbolji tutorial”, rekao nam je Bunoza.

“Ako je predavač dobar, efekti su odlični”

Edi Filipović, također je jedan od onih koji su uvidjeli prednosti on line tečajeva.

“Umjesto da čovjek ide fizički na neki tečaj, na Udemy-u za 20-ak eura kupi tečaj i odsluša ga kad mu odgovara. Ako je predavač dobar, efekti su odlični.

Recimo za C# sam prošao 5 tečajeva od Mosh Hamedana, za C++ 2 od Johna Purcella. Ima na Microsoft MSDN-u isto dobrih tečajeva (besplatnih). Npr. svidio mi se C# od Boba Tabor-a. Na Microsoftu su tečajevi na MVA – Microsoft Virtual Academy, MSDN su tekstualni materijali”, rekao je Edi Filipović.

Naveo je kako na Udemy-u također ima besplatnih tečajeva i to ne samo iz računarstva već raznih tečajeva, od onih na kojemu možete naučiti kako investirati na burzi pa sve do tečajeva za učenje jezika.

Još jedan od korisnika on line tečajeva je i Antonio Botić koji nam je također ispričao kako se krenuo sam educirati putem raznih internet stranica koje nude razne tečajeve.

“Sam edX sam otkrio i koristio isključivo u svrhu boljeg razumijevanja pojedinih stvari koje sam učio na fakultetu. Međutim toliko mi se svidio način učenja i predavanja da sam krajem ljeta odlučio upisati i položiti CS50 (Harvardski Computer Science).

MIT i Harvard su napravili edX, te za razliku od coursere i ostalih, edX je neprofitabilna i open-source online “učionica”.

On se sastoji od 9 cjelina i finalnog projekta gdje se na osnovu naručenih vještina mora napraviti nekakva aplikacija/web stranica (naravno, mora biti nešto kompleksnija od samih primjera odrađenih na vježbama).

Svaka cjelina u prosjeku uzme 1-2 tjedna, ali niste ograničeni s vremenom”, kaže nam Botić.

Predavanja i na našem jeziku

Predavanja su, dodaje, koncipirana kao da se ni jedan sudionik nije prije susreo s osnovama programiranja, a obuhvaća dovoljno materijala da se po završetku tečaja smatra kako imate odličnu podlogu u svijetu programiranja. Sva predavanja su prevedena na mnogo jezika, uključujući i naše jezike.

Ukoliko kaže, uspijete sve to napraviti unutar kratkog vremena dobit ćete “honor” certifikat.

Ako odradite neovisno o vremenu, dobit ćete online certifikat, a njega kaže, možete dobiti potpisanog za nekoliko desetaka dolara, što je tvrdi, odlična stvar za svaki životopis.

“Ako netko misli da će to dobiti na prevaru bez puno truda, gadno se vara, jer među uvodnim predavanjima se spominje čitav niz algoritama koje koriste pri provjeri predanih zadaća ili pak plagijatski projekata.

Naravno samim članovima je dozvoljena diskusija o zadacima, ali nikako dijeljenje vlastitih rješenja.

Sva diskusija članova se odvija na službenoj facebook grupi s više od 100 000 članova.

Profesor koji vodi ovaj najpoznatiji edX course je David J. Malan, jako zabavna i zanimljiva osoba”, rekao nam je Botić.

Ovakvi tečajevi kaže, najviše privlače ljude koji nisu završili/upisali srodan fakultet, ali su naknadno odlučili pronaći posao u IT industriji.

A mi donosimo još neke od internet stranica koje nude (poneki i besplatne) online tečajeve.

Shaw Academy – nude 50 vrsta raznih tečajeva
MVA Microsoft Virtuala Academy – besplatni on line tečajevi za IT sektor

Canvas network  razni tečajevi

The Great Courses – razni tečajevi, na akciji imaju učenje stranih jezika već od 50 dolara

Justin guitar – besplatni tečaj gitare

Dave Conservatoire – besplana on line glazbena akademija

Big Data University – informatički i matematički tečajevi

Better Explained – matematički tečajevi

HOW Design University  – tečajevi grafičkog dizajna

HTML Dog  informatički tečajevi

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)