Home / After Work / Ljepota i zdravlje / Veliko otkriće naučnika u borbi protiv raka

Veliko otkriće naučnika u borbi protiv raka

Liječenje raka, odnosno otkrivanje metode koja bi mogla unaprijediti borbu sa jednom od najvećih misterija medicine, bi uskoro moglo biti značajno poboljšano.





Kako se navodi u novim naučnim istraživanjima, studija je pokazala kako crvene bobice iz prašume blizu Queenslanda u Australiji ubijaju stanice raka brzo i sa minimalnim nuspojavama.

Ekipa na čelu sa dr. Glenom Boyleom smatra kako su došli do prelomnog otkrića koje bi moglo spasiti milione života širom svijeta, piše Diply.

Naučnici iz Berghofer Instituta za medicinska istraživanja su uspješno izolirali sastojak iz bobice koji ubija rak i dokazali kakav efekat ima na tumor glave, vrata, dojke, crijeva, prostate i na melanom.

Bobice iz australske prašume su specifične jer sadrže hemijski spoj nazvan EBC-46, koji je testiran na brojnim životinjama s raznim tipovima tumora. Za sada su efekti potvrđeni na više od 300 mačaka, pasa, konja kao i australskih divljih životinja.berry

Uskoro testiranja na ljudima

Vjerujemo kako će EBC-46 zasigurno djelovati i na ljudima, jer pokreću staničnu reakciju u kojoj se prekida snabdijevanje tumora s krvi“, kazao je vođa istraživanja, dr. Boyle.

Kompanija EcoBiotics je kao zadatak dobila pronalaženje te bobice u prašumi, a uskoro će biti poznat datum testiranja na ljudima i eventualne primjene.

Izvor/N1/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)