Home / Ličnosti / Bill Gates donira milijardu dolara za nove oblike čiste energije

Bill Gates donira milijardu dolara za nove oblike čiste energije

Milijarder i filantrop Bill Gates lansira milijardu dolara iz svog fonda pod nazivom “Novi energetski poduhvati” (BEV), kako bi investirao u nove oblike čiste energije, piše Forbes.ž

Gates je okupio grupu od blizu 20 istomišljenika investitora s inicijativom osiguranja investicije od više od jedne milijarde dolara u nove tehnologije na polju čiste energije, u cilju borbe protiv globalnog zagrijavanja.

Investitori uključuju kapitaliste Johna Doerra i Vinoda Khosla, Johna Arnolda, direktora Amazon.co Jeffa Bezosa, osnivača Bloomberga i bivšeg gradonačelnika New Yorka Mikea Bloomberga i nekoliko drugih.

Ukupno, fond s Gatesom na čelu vrijedi blizu 170 milijardi dolara, prema procjenama Bloomberga i Forbesa.

BEV će finansirati nove poduhvate koji mogu proizvesti ekonomski održive energetske izbore, bez emisija štetnih gasova, saopćila je Billova fondacija. Fond će investirati istraživanja u domenu zelene energije u više sektora, među kojima su saobraćaj, proizvodnja električne energije, fabričke aktivnosti, građevinarstvo i poljoprivreda.

“Bit ćemo otvoreni za sve što će omogućiti proizvodnju jeftine i čiste energije”, rekao je Gates, dodajući da situaciju na polju energetike može promijeniti činjenica da postoje investitori koji su spremni uložiti novac u visokorizične aktivnosti kada je riječ o finansijskoj isplativosti.

Krajem 2015. godine, administracija odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame već je najavila osnivanje ovakvog fonda, na čelu s Gatesom, a tada je to bilo predstavljeno kao grupa koja treba biti svojevrstan most između novih preduzeća u sektoru zelene energije, istraživanja i energetskog tržišta.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)