Home / Ličnosti / Priča o neprevaziđenom boemu uskoro na filmu

Priča o neprevaziđenom boemu uskoro na filmu

Nakon velikog koncerta u septembru, kojim je obilježeno 25 godina od smrti Tome Zdravkovića, ekipa producenata i menadžera koja je i realizirala spektakl u beogradskoj Areni sada počinje pripreme za snimanje filma o ovom bezvremenskom boemu i velikom kompozitoru i pjevaču.

Spomenik u Leskovcu

– Ideja postoji odavno, još od prije dvije godine, kada smo izdali knjigu “Toma Zdravković – 68 neispričanih priča”, koju je, na moju ideju, napisao Dejan Ćirić. Kada smo skupljali materijal za knjigu, shvatili smo da je Tomin život bio takav da je jedna knjiga malo, pa se nekako samo nemetnulo da se snima i film. No, sve je još u fazi ideje i, da vam pravo kažem, ne smijem mnogo da pričam o tome – rekao nam je Bane Obradović, koji je organizirao koncert u Areni. fb_img_1478116260782

Film u čiju realizaciju će biti uključen i glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je samo nastavak odavanja priznanja velikom umjetniku, koje je počele podizanjem spomenika u Leskovcu te otkrivanjem spomen-ploče u Beogradu. Tomina karijera, ljubavni i bračni brodolomi, te poroci pravog boema koji je zaradio milione, a ostao “bez dinara”, još jednom potvrđuje onu da “život piše romane”, bolje od bilo kakvih scenarista. Postoji i inicijativa da se jedna ulica u Beogradu nazove po Zdravkoviću.

Inače, porodica Tome Zdravkovića, njegova udovica Gordana i sin Aleksandar, koji žive u Kanadi, te kćerka Žaklina iz prvog od ukupno četiri braka, koja živi u Amsterdamu, autorska prava dali su upravo Obradoviću, koji je od njih i dobio dozvolu za snimanje filma.

– Toma je bio moja jedina ljubav, drugi me ne zanimaju. Kada bih ja mogla da biram, vratila bih se u najsretnije godine našeg braka. I ako me je varao, oprostila bih mu. On nije bio pop, već pjevač koji je radio u kafani – iskreno je rekla Gordana brojnim novinarima koji su pratili beogradski koncert 28. septembra.

Frizerka u Kanadi

A Bane Obradović uspio je uoči koncerta sjećanja pomiriti Gordanu s Tominim bratom Novicom, također pjevačem, s kojim godinama nije govorila. On joj je zamjerao jer se nakon smrti muža vratila u Kanadu, gdje je i živjela kada se upoznala s Tomom i gdje je rođen njihov sin Aleksandar.

– Zamjerao mi je što nakon Tomine smrti nisam ostala u Srbiji, ali mene, osim njega, ništa za Srbiju nije vezalo – objasnila je Gordana Zdravković, koja u Kanadi radi kao frizerka.

Najavio svoj kraj

Posljednjih godina života Toma je mnogo pjevao, kao da je znao da mu se bliži kraj. Svoj posljednji koncert održao je 10. septembra 1991. u Podgorici. Pjevao je sjedeći i na kraju je rekao: “Vaš Toma Zdravković je upravo održao svoj posljednji koncert”. Sala je zamukla. Samo 20 dana kasnije, 30. septembra 1991. godine, umro je na VMA u Beogradu od raka prostate. Imao je 52 godine.

Klečao je za ljubav

Pjevač Zoran Kalezić bio je jako vezan za Tomu. Uoči beogradskog koncerta posvećenog njegovom prijatelju kazao je:

– Toma je bio moj svjetionik. Zvao me je pijan, trijezan i kad je bio u kasinu, usred noći, sve njegove strasti ja sam pretvarao u vrline, jer je on za mene bio svemoćan. Privilegija je bilo disati pored njega. Toma je potrošio sve što je imao, ništa sačuvao nije. Damama zamjeram što su ga lažno voljele, a on je patio, zaustavljao vodopade, brao cvijeće, plakao, molio, klečao za ljubav, a žene su ga iskorištavale.

Četiri puta se ženio

Toma Zdravković se ženio četiri puta. S prvom suprugom Olgicom ima kćerku Žaklinu, koja godinama živi u Amsterdamu. Druga supruga mu je bila Milica, a treća Nada Radanović s Cetinja. Njegova četvrta supruga Gordana, s kojom ima sina Sašu, živi u Torontu. Prema riječima Tominog brata Novice, poseban trag u njegovom životu ostavila je Nada.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Bosanac Edis slovencima besplatno popravlja krovove oštećene u oluji

Edis Vehabović iz Apača, koji je prije sedam godina iz Bosne i Hercegovine došao u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)