Home / After Work / Abramovič već mjesecima besplatno sidri jahtu kod Dubrovnika, a za to postoji i razlog
Dubrovnik, 31. kolovoza 2016. - Megajahta ruskog multimiljardera Romana Abramovièa ''Eclipse'' usidrena je u srijedu ujutro u dubrovaèkom akvatoriju pokraj otoka Dakse. foto HINA / Nikša MILETIÆ / mm

Abramovič već mjesecima besplatno sidri jahtu kod Dubrovnika, a za to postoji i razlog




JEDNA od najvećih jahti na svijetu, Abramovičev Eclipse, cijeli rujan i listopad u Župskom zaljevu stoji usidrena. I to besplatno. A da stvar bude apsurdnija, kako piše Dubrovački dnevnik, Abramovič jahtu sidri besplatno jer mu to zakon dopušta.
“Na tom djelu Župskog zaljeva gdje je jahta (bila) usidrena, sidrenje je dozvoljeno. Naime, zakon kaže da je sidrenje svuda dozvoljeno, ako nije zabranjeno, a na tom području nije zabranjeno. Pošto Eclipse ispunjava uvjete sigurnosti o sidrenju na tom mjestu, odnosno na toj lokaciji ne smeta odvijanju pomorskog prometa, niti ugrožava ekologiju, a na jahti boravi posada koja u svakom trenutku može reagirati na nepredviđene okolnosti, sidrenje na tom mjestu je legalno”, objasnio je Mato Kekez, dubrovački lučki kapetan.

Područje gdje je jahta usidrena, dodaje Kekez, nije pod ingerencijom niti Lučke kapetanije, niti Županijske lučke uprave Dubrovnik.

“Da netko tamo naplaćuje sidrenje, prema aktualnim hrvatskim zakonima, to bi bilo ilegalno” govori Kekez.

“Naravno da bi se moglo dobro razmisliti treba li se naplaćivati sidrenje u Župskoj vali, ali ponavljam, trenutno na tom području sidrenje nije zabranjeno, a ujedno to područje nije lučko, što znači da ne spada pod nadležnost nijedne institucije, odnosno nitko od tih institucija nema pravo naplaćivati sidrenje”, zaključuje Kekez.

izvor/Index.hr/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)