Home / Ličnosti / JORDAN ZEMLJA IZBJEGLICA IZ REGIONA
amman-circle-poslovnidnevnik.ba

JORDAN ZEMLJA IZBJEGLICA IZ REGIONA

Jordan u osnovnom prijevodu ove riječi je razdvojba i u istoriji je takvo znacenje imena je potvrdjeno kao što se potvrdjuje do današnjih dana.

JORDAN JE PRIMIO OGROMAN BROJ IZBJEGLICA U ODNOSU NA BROJ STANOVNIKA I BROJ STANOVNIKA JE SAD U TOJ DRŽAVI  DUPLO VEĆI !

Zemlja Jordan se nalazi na Bliskom Istoku i jugozapadnoj Aziji.Glavni grad Amman ,na jugozapadu izlazi sa manjom obalom 26 Km na Crveno more na zapadu graniči sa Izraelom tj sa područjem Zapadne obale koja se stalno spominje u negativnim kontekstima i ratnim aktivnostima.Na sjeveru graniči sa Sirijom gdje i dan danas bjesni rat u kojem se interesi preklapaju od Sad,Rusije,Turske ,Izraela te Saudijske arabije.

Na sjeveroistoku Jordan graniči sa Irakom u kojem još uvjek nije mirno gdje je do juče bjesnio nezapamćeni rat.Na jugu i istoku Jordan graniči sa Saudijskom Arabijom .

U prošlosti ne tako dalekoj je Jordan bio balans izmedju Izraela i Palestine iako je podržavao neovisnost Palestine ,Jordan je cijelo vrijeme održavao dobre odnose i sa državama zapada sve pod vodstvom Kralja Huseina koji je vladao od 1953 do 1999 kad je umro i njegovo mjesto je pripalo njegovom sinu Abdulahu II .

abdulah-II_poslovnidnevnik.ba
Abdulah-II_poslovnidnevnik.ba

Kralj Abdulah II ibn-al Husein, aktualni kralj Hašemitske kraljevine Jordan. Prijestolonasljednik je postao 24. siječnja 1999. godine po želji svog oca, a okrunjen je 7. veljače 1999. nakon smrti svog oca kralja Huseina.

Još dok je bio princ Abdulah je na jednoj večernjoj  zabavi 1993 godine upoznao lijepu Raniju  Al-Jasin iz Kuvajta.

rania_poslovnidnevnik.ba
rania_poslovnidnevnik.ba

Ranija Al-Jasin rođena je u Kuvajtu u Palestinskoj  obitelji. Osnovnu i srednju školu završila je u Novo-engleskoj školi u Kuvajtu. Diplomirala je poslovnu administraciju na američkom sveučilištu u Kairu. Nakon diplomiranja 1991. godine Ranija je radila u gradskoj banci prije nego što se zaposlila u Apple Computers  u Jordanu.




Dva mjeseca kasnije oglasili su zaruke, a 10. lipnja 1993. sklopili su brak,tako da je sad dobila novo prezime po arapskim pravilima Ranija Al-Abdulah.

Nakon izvjesnog vremena tačnije 28.06.1994 godine rodjen im je sin Husein nakon njega su dobili još troje djece,Iman rodjen 27.09.1996 godine,Salma rodjena 26.09.2000 god.

i Hašem rodjen 30.01.2005 godine.

Kraljica Ranija je veliki pobornik borbe za prava jordanskih žena. Zahvaljujući njenoj podršci, položaj žena u Jordanu se znatno popravio. 9.lipnja 2004. godine, njen muž, kralj Abdulah II. dodjelio joj je počasni čin pukovnika Jordanskih oružanih snaga.

2005. god. proglašena je za treću najljepšu ženu sveta na listi koju su sastavili čitatelji poznatih magazina HARPERS  i QUINS. Također, u trenutku stupanja kralja Abdulaha II. na prijestolje, Ranija je bila najmlađa kraljica na svijetu.

Njene aktivnosti usmjerene su na rješavanje pitanja od nacionalnog značaja kao i na nekoliko suštinskih pitanja kao što su:

  • Povećanje nacionalnog dohotka
  • Primjena optimalnih rješenja na polju mikrofinancija
  • Zaštita DJECE od nasilja
  • Promocija programa ranog razvoja djece u djetinjstvu
  • Uvođenje informacijskih tehnologija u ŠKOLE

Neke od organizacija u kojima je kraljica aktivna su:

  • Rečna fondacija Jordana
  • Samit arapskih žena
  • Arapska akademija za bankarstvo i financijske znanosti – pionirski institut na Bliskom istoku koji nude tehničku i akademsku obuku iz oblasti bankarstva i financija
  • Jordansko udruženje za borbu protiv raka
  • Nacionalni tim za sigurnost u obitelji
  • Nacionalni tim za rani razvoj
  • Sigurnosni centar za djecu u Dar Al-Ammanu (centar za djecu žrtve nasilja u obitelji i za zanemarenu djecu, prvi takav centar na Bliskom istoku)

Tokom svih ratova koji su se vodili ili se vode oko njihove drzave oni su ostali nepristrasni i primili ogroman broj izbjeglica sa čijim brojem bi se i mnogo veće države morale dobro opteretiti da bi im pruzile normalan zivot.Samih Palestinaca ima oko 2 miliona od kojih je velika vecina boravkom primila ili uzela drzavljanstvo Jordana.Izbjeglice iz Iraka i Sirije (oko 1 miliion izbjeglica) su takodje u ogromnom broju prisutne u Jordanu koji sam broji oko 5,6 milona stanovnika.

Broj stanovnika se dosta povećao. U 2012. godini bilo je oko 5,6 miliona stanovnika, a sada u Jordanu živi blizu 10 miliona osoba. Aman je najbrže rastući grad u regionu. Za četiri godine broj stanovnika u njemu povećan je sa 1,5 miliona na 5,4 miliona.

U Ambasadi BiH U Jordanu tvrde “Imamo veliki pritisak iz Iraka i Sirije za odlazak izbjeglica u BiH, ali procedura je malo drugačija kada je riječ o njihovom putovanju u Evropu. Jordan ima blizu 2,5 miliona sirijskih i iračkih izbjeglica, što uzrokuje poskupljenje života za stanovništvo u ovoj zemlji. Sve je poskupjelo za 300 posto, od vode i struje do goriva.Skuplji smo od Ženeve tvrdi  ambasador Lukovac koji je zadužen i za nerezidentno pokrivanje Republike Irak, Republike Sirije, Republike Libanon i Palestinskih teritorija.

Istakao je da je, iako u razgovoru najčešće traže pomoć samo u vodi, ovim ljudima potrebno skoro sve – hrana, odjeća, obuća i sve ostalo, jer je Jordan zemlja, kako Lukovac kaže, koja nema ništa.

Isto je kao i kod nas, njihova dijaspora šalje pare da mogu živjeti”, rekao je.

Ukratko Jordan je jedina drzava u tom regionu koja nije odbijala izbjeglice zahvaljujući najviše svom kralju Abdulahu II i Njegovoj Kraljici Raniji koji se i dan danas bore kao Lavovi da bi obezbjedili sredstva za tako ogroman broj izbjeglica. 

 

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)