Home / After Work / Zanimljivosti / Tko su masoni u BiH?

Tko su masoni u BiH?

Masonske tajne i u BiH se malo pomalo razotkrivaju. U našoj zemlji djeluju tri lože ‘slobodnih zidara’ – “Lux Bosniae”, “Ivo Andrić” i “Veritas” , a  nedavno je Velika loža Austrije unijela svjetlo u Veliku ložu Bosne i Hercegovine i to tijekom rituala održanog u BiH. Odmah nakon toga procurili su i dokumenti koji otkrivaju imena desetorice glavnih masona u Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini.

 

Masonska hijerarhija

 

Šef masonske organizacije u BiH je dr. Edvin Dervišević koji ima titulu “Grande Master”. On je rođen u Brčkom prije 54 godine, u Tuzli je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a u Zagrebu je magistrirao. Titulu doktora medicinskih znanosti stekao je u Ljubljani gdje je završio i specijalizaciju iz sportske medicine. U Pekingu je pohađao Akademiju tradicionalne kineske medicine i postao je jedan od vodećih europskih stručnjaka za akupunkturu. Od 2003. godine radi na Sveučilištu u Ljubljani gdje je šef Katedre za sportsku medicinu. Dervišević je član prestižnih međunarodnih medicinskih udruženja i organizacija.

 

U masonskoj hijerarhiji u BiH, odmah uz njega  s titulom “Deputy Grand Master” su Nudejm Đukić, Branko Todorović i Ismar Mujezinović. Titulu “Grand Oratora” imaju Mile Stojić, Dragomir Mirović i Izo Tankić. Titulu “Grand Secretary” ima Samir Muratović, Slobodan Marković je “Grand Treasurer”, Adem Salihagić je “Grand Steward”, a Enver Biočić ima titulu “Grand Officer”. To je ujedno i lista deset glavnih masona u Sarajevu, piše Dnevni list.

 

Kako je procurilo

 

Zanimljivo je da su ovi dokumenti prvo došli do svebošnjačkog nacionalnog tjednika “Pan Bošnjak” čiji je glavni urednik novinar i publicist Nedžad Latić. U Vijeću “Pan Bošnjaka” su dr. Ferid Muhić, dr. Džemaludin Latić, Alija Džogović, dr. Hasnija Muratagić – Tuna i Haris Sejdić.

 

Članovi Uređivačkog kolegija su dr. Džemal Bektović, Fatmir Bači, Emir Ramić, Hazbija Kalač, Mirza Hulusić, Indira Kučuk-Sorguč, dr. Admir Muratović, dr. Bisera Boškailo, Muhamed Ćeman i Vedad Huseinspahić. Nedžad i Džemaludin su braća i  izuzetno su dobri poznavatelji stanja i prilika u Islamskoj zajednici BiH. Džemaludin Latić, koji je profesor na Fakultetu islamskih znanosti u Sarajevu, slovi za jednog od najuglednijih islamskih mislilaca, ne samo u BiH, ali je zbog otvorenosti i neustručavanja da javno i izravno kaže što misli stalno na udaru. On je uz Aliju Izetbegovića, s kojim je zajedno prije 29 godina osuđen na robiju, bio jedan od osnivača SDA i najutjecajnijih ljudi u toj stranci koju je kasnije napustio. Bio je i sabornik Islamske zajednice u BiH, ali je zbog stava da je ona daleko od islamskih principa i da je u biti komunistička, protjeran. Džemaludin Latić je godinama i jedan od najvećih protivnika reisa Mustafe Cerića i javno ga kritizira i optužuje za brojne propuste u radu. Dr. Ferid Muhić je sveučilišni profesor iz Skopja i na čelu je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU). Nedžad Latić nije nam htio otkriti kako je došao do povjerljivih dokumenata  i samo je kratko kazao: “Masonerija je najzakulisnija priča svih vremena” dodavši da i on i njegova ekipa očekuju brojne “vrlo moguće i oštre reakcije”.

 

Tajno društvo

 

‘Slobodni zidari’ ili masoni najveće su međunarodno tajno društvo na svijetu. Prva Velika loža nastala je u 17 st. u Engleskoj i danas broje više od 6 milijuna članova. Poznati su po svom čudnovatom pristupnom obredu, tajnim znakovima i rukovanju, po kojem se članovi međusobno prepoznaju. Slobodan zidar može postati svaki muškarac. No, naravno mora se prvo ispuniti ritual ulaska u Ložu nakon čega njegov ulaz u ´bratstvo´ odobrava mason.  Može se pak dogoditi da mason sam izabere neku osobu istaknutu u društvu za budućeg brata – kako se masoni međusobno oslovljavaju. Osoba može postati mason i ako joj je otac bio mason. To su luftoni.

Izvor/pogled.ba/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)