Home / Vijesti / BiH / I nakon više od 20 godina ostaje pitanje ”GDJE JE?“

I nakon više od 20 godina ostaje pitanje ”GDJE JE?“

Sarajevo (MKCK) – Trgove Sarajeva, Mostara i Banje Luke danas su nadvili tamni oblaci. Nisu to oblaci koji sa sobom nose oluju i kišu. Oni su simbol gorkog tereta sa kojim liježu i bude se porodice 6,874 nestale osobe u Bosni i Hercegovini. Tamni oblaci su bili označeni pitanjem „Gdje je?“, u kojem je sažet sav teret neizvjesnosti i bola porodica nestalih. Njihovi problemi, nažalost, često ostaju zanemareni i zaboravljeni.

gdje je- banja  luka
gdje je- Banja Luka
gdje je -Mostar
gdje je -Mostar
gdje je -Sarajevo
gdje je -Sarajevo

Simbolične oblake, napravljene od 6,874 tamnih balona, koliko je prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) osoba za kojima se u BiH još uvijek traga, nosilo je pedeset volontera Društva Crvenog krst/križa BiH. Na ovaj način obilježen je 30. avgust, Međunarodni dan nestalih. Noseći tamne balone, građani su imali priliku da iskažu svoju solidarnost sa porodicama nestalih, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta.

“Po međunarodnom i domaćem pravu, porodice imaju pravo da saznaju šta se desilo njihovim nestalim članovima i gdje se oni nalaze, a države imaju obavezu da ih podrže i pruže im odgovore. Nažalost, proces traženja nestalih osoba je značajno usporen u zadnjih nekoliko godina. Pozivamo sve nadležne institucije da pojačaju svoje napore, kako bi ispunile preuzete obaveze“, istakao je Željko Filipović, šef delegacije MKCK u Sarajevu.

On je ohrabrio i sve one, koji posjeduju bilo kakvu informaciju, a koja može pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih da se jave i time pomognu porodicama da u dostojanstvu žale za svojim nestalim. Jedna od najvećih prepreka pronalaženju nestalih osoba je naime nedostatak vjerodostojnih podataka o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica.

MKCK je od samog početka uključen proces traženja nestalih osoba. Skupa sa kolegama iz Društva Crvenog krsta/križa BiH, u dnevnom je kontaktu sa predstavnicima udruženja porodica i podržava njihove aktivnosti, posebno projekte vezane za psihosocijalnu podršku. Osim toga, MKCK pomaže vlastima da usvoje zakone, koji bi omogućili porodicama da ostvare svoja prava bez ikakve diskriminacije. Stručnjaci MKCK procesu traženja doprinose i kroz pretragu međunarodnih arhiva u svrhu prikupljanja novih informacija o potencijalnim grobnicama. 

Animirani video spot ”Gdje je?” prikazuje težak teret neizvjesnosti koji sa sobom nose porodice nestalih osoba, a vi ga  možete pogledati na ovdje:

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)