Home / Vijesti / BiH / Nova aplikacija eKonsultacije u procesu programiranja i provedbe IPA II
ipa II Poslovnidnevnik.ba

Nova aplikacija eKonsultacije u procesu programiranja i provedbe IPA II

Web-aplikacija “eKonsultacije u procesu programiranja i provedbe Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II)“ omogućava pravovremeno i potpuno infromiranje građana putem interneta o procesima planiranja, programiranja i provedbe  aktivnosti u okviru IPA II, te osigurava  pouzdan  komunikacijski kanal za njihovo učešće.

Ta aplikacija danas je predstavljena i pokrenuta u Sarajevu, a razvijena je u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu s predstavnicima civilnog društva u BiH” (CBGI) koji finansira Europska unija sa 297.820 eura iz sredstava IPA 2012.

“Direkcija za europske integracije BiH (DEI) uložila je znatne napore kako bi unaprijedila sistem koordinacije, transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima u procesima vezanim za korištenje IPA II u BiH”, izjavio je Midhat Džemić, šef odsjeka za bilateranu pomoć zemalja Evropske unije BiH pri DEI.

Po njegovim riječima, korištenje aplikacije je vrlo jednostavno i sve počinje registracijom.

“Putem web aplikacije svaki građanin BiH će moći da da svoj prijedlog i komentar kada je riječ o dokumentima koje mi radimo u Direkciji, odnosno čiju izradu koordiniramo, počevši od strateških dokumenata za IPA- u II do godišnjih akcionih dokumenata”, dodao je Džemić.

Saradnja između vladinih institucija i civilnog društva, kako je kazala predstavnica Delegacije EU u BiH Chloe Berger,  jedna je od osnovnih vrijednosti EU.  Po njenim riječima, učešće građana u kreiranju i implemenaciji javnih politika osnovna je komponenta integracijskih procesa u EU.

“Pokretanjem ove web-aplikacije građani BiH će biti u mogućnosti da dobiju u pravo vrijeme i potpune informacije putem interneta vezano za procese kreiranja određenih pravnih dokumenata”, izjavila je Berger.

izvor/Fena/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)