Home / Vijesti / BiH / Ekskluzivno: Rusi utajili milione maraka poreza u Rafineriji nafte

Ekskluzivno: Rusi utajili milione maraka poreza u Rafineriji nafte

– Rješenja Poreske uprave mahom „padala“ pred Odborom za rješavanje žalbi
– Od prvobitno utvrđenih 11 miliona KM obaveza, ruski investitori nakon žalbi platili svega 1,1 milion KM
– Revizori upozoravali na značajne transakcije Rafinerije nafte sa povezanim licima
– Pavlović: Kompletan projekat privatizacije naftne industrije RS jako liči na „Birač“

BANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske otkrila je da su sva preduzeća iz Nestro grupacije – Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, „Nestro Petrol“ i „Optima grupa“ transfernim cijenama utajili više od 11 miliona KM poreza.

Poreska uprava je utvrdila da su ruski investitori kroz brojne transakcije sa povezanim pravnim licima utajili milione KM poreza.

Međutim, iako su u kontrolama transakcija sa povezanim licima poreznici utvrdili višemilionske obaveze preduzeća iz Nestro grupacije, one nikada nisu plaćene u tom iznosu. Sve njihove žalbe na utvrđenu utaju, su usvojene i obaveze drastično smanjene.

Rafineriji nafte Brod dug umanjen 28 puta

Postojanje transfernih cijena u Rafineriji nafte Brod PURS je kontrolisala za period od 1. decembra 2005. do 31. oktobra 2010. godine. U ovoj kontroli PURS je utvrdila da Rafinerija u Brodu mora platiti 9,8 miliona KM poreskih obaveza.

„Rješenjem od 4. aprila 2011. godine naloženo je plaćanje obaveza, a na njega je poreski obveznik uložio žalbu. Odbor za rješavanje poreskih žalbi poništio je rješenje Poreske uprave te je u ponovnom postupku naloženo plaćenje obaveza od 342.171 KM i taj iznos je plaćen“,odgovorili su u PURS na pitanja portala CAPITAL.ba.

Na značajne transakcije Rafinerije sa povezanim pravnim licima godinama upozoravaju i revizori.

„Rafinerija ima značajne transakcije sa povezanim pravnim licima, a iako njeno rukovodstvo smatra da posjeduju dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva“, naveli su revizori u izvještaju za prošlu godinu.

Rafinerija ima značajan iznos odobrenih kredita od povezanih lica. Samo po osnovu kamata na te kredite prošle godine platili su 32,6 miliona KM.

Od toga su matičnom preduzeću „Njeftegazinkor“ platili 24,4 miliona KM, „Zarubežnjeftu“ 8,2 miliona te Optima Grupi oko 62.000 KM.“Nestro Petrol“ Banjaluka

nestro

U kontroli „Nestro Petrola“, za period od 1. juna 2006. godine do 31. maja 2011. utvrđeno je da ovo preduzeće mora da plati 1,3 miliona KM. Međutim, i „Nestro Petrol“ se žalio na rješenje PURS-a, ali je Odbor za rješavanje poreskih žalbi odbio njihovu žalbu kao neosnovanu. „Nestro Petrol“ je zatim pokrenuo upravni spor i protiv rješenja ovog Odbora.

„Rješenje je poništeno u dijelu naloženih obaveza po osnovu poreza po odbitku za 2009. i 2010. godinu, tako da su u ponovnom postupku smanjene poreske obaveze po tom osnovu za 1,2 miliona KM, a ostatak izmiren“, kazali su u Poreskoj upravi.

Dug smanjen „Rafineriji ulja“ Modriča

U Rafineriji ulja Modriča kontrolisan je period od 25. oktobra 2005. do 10. decembra 2010. godine i u toj kontroli su utvrđene obaveze Rafinerije od 846.706 KM.

I ovaj poreski obveznik se žalio na rješenje PURS-a kojim je naloženo plaćanje obaveza, a Odbor za rješavanje poreskih žalbi je to prihvatio. U ponovnom postupku PURS utvrđuje još veće obaveze, u iznosu od 940.385 KM, ali se Rafinerija ponovo žali, a rješenje PURS-a poništava.

U novnom postupku rješenjem iz 2014. godine naloženo je plaćanje obaveza u iznosu od 710.556 KM i one su plaćene.

nestro-grupacija-u-bih

“Optima grupa“ Banjaluka

Što se tiče Optima grupe u Poreskoj upravi su samo naveli da su kontrolisali period od 11. februara 2008. do 31. decembra 2010. godine te da „nisu naložene obaveze za plaćanje, već je izvršena korekcija gubitka na način da je on smanjen“.

Iz Poreske uprave nisu definisali o čemu se zapravo radi.

„Optima Grupa“ u prošloj godini je ostvarila gubitak od čak 137,6 miliona maraka.

Samo u posljednjih pet godina „Optima“, preko koje ide sva nabavka i plasman nafte i ostalih proizvoda iz Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi „Petrol“, je ostvarila gubitak od 878,3 miliona KM.

PURS nakon 2010. odnosno 2011. godine nije više kontrolisala transferne cijene u ovim preduzećima.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za CAPITAL da vjeruje u profesionalan rad Poreske uprave i da su čudne odluke Odbora za rješavanje žalbi koji je značajno smanjio obaveze utvrđene rješenjima Poreske uprave.

„Ukoliko su odluke Odbora bile dobre, svi u PURS-u koji su donosili rješenja o milionskim obavezama preduzeća iz Nestro grupacije trebali bi da dobiju otkaz. Ali, ako su poreznici svoj posao profesionalno obavili, u što ja ne sumnjam, onda je očigledno da su uticaji političkih struktura doveli do toga da neki Odbor te obaveze smanji i to značajno. To u prevodu znači da ova zemlja ima dovoljno novca da može da smanjuje obaveze velikim sistemima“, istakao je Pavlović.

On je dodao da je Rafinerija nafte Brod dovedena na gubitke koji godišnje iznose i do 50 miliona KM, da nisu izmirene obaveze po osnovu privatizacije koje su se odnosile na obaveze Rafinerije iz ranijeg perioda, a koje iznose oko 120 miliona KM, kao i da je dio tog duga vraćen tako što se Rafinerija zadužila kod ruskog partnera.

„Ako se sve to posmatra, onda je očigledno da je Nestro grupa i kompletan projekat privatizacije naftne industrije RS nešto što jako liči na „Birač“ koji je danas u stečaju“, rekao je Pavlović.

Iz „Optima grupe“ nisu odgovorili na pitanja koja smo im juče poslali.

izvor/Capital.ba/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)