Home / Vijesti / Svijet / USA TODAY- Trebaju li nam naftne rezerve?

USA TODAY- Trebaju li nam naftne rezerve?

Uz cijene nafte ispod 50 $ po barelu i napredak u SAD u proizvodnji nafte iz škriljaca, preoblikuju SAD u jednu od najvećih proizvođača nafte u svijetu, je strateški naftne Reserve (SPR) su izgubile svoju relevantnost, kako neki stručnjaci vjeruju?
Globalni voditelj energetskih  analiza za naftu Oil Price Information Service, Tom Kloza.
G. Kloza vjeruje da polovica SPR treba biti rasprodana. Postoji niz drugih stručnjaka koji vjeruju da SPR bi trebali biti potpuno ukinuta, dok, drugi su sigurni da SPR je još uvijek jednako važna kao što je bila 1975. godine, kada je stvorena.
Trenutno SPR drži 695.1 milijuna barela nafte. To zahtijeva 226 milijuna $ u raspodjeli proračuna i 126 saveznih zaposlenika za održavanje rada programa. Na vrhu toga, infrastruktura potrebna za održavanje, a Obamina administracija je zatražila od Kongresa da dodijeli 375.400.000 $ u tu svrhu.
U tekućim cijenama, SPR vrijedi blizu 34 milijarde $.
Neto uvoz u SAD-u 2015. godine bila je 4,6 milijuna barela na dan, prema američkom Energy Information Administration. Dakle, s 695.1 milijuna barela SPR, SAD može sama izdržati 151 dan bez uvoza. To daje SAD-u prednost, u svojoj vanjskoj politici s Bliskim istokom i Rusijom.
Također je važno napomenuti da SPR nije mogao uticati manipuliranju cijena nafte. Martin Young, voditelj Odjela za hitne politike Međunarodne agencije za energiju (IEA), kaže: “zalihe nafte nisu tu za upravljanje cijenama kao takve”, objašnjava on, “zalihe su tu, da se ispravi nedostatak na tržištu, i zbog poremećaja u opskrbi “, javlja BBC.
Nedavni ispadi u Kanadi i na drugim mjestima služe kao primjeri kako se višak na tržištu mogu pretvoriti u deficit u kratkom  vremenu.  Poremećaji ne moraju biti preveliki, uklanjanje samo 3,5 milijuna barela nafte s tržišta. U međuvremenu, cijene nafte, koje su kotirale ispod 40 $ po barelu, od tada su stigli blizu 50 $ po barelu.
To pokazuje da su tržišta nafte  u nestabilnoj ravnoteži. Čak i male količine poremećaja mogu dovesti do velikog porasta cijena.
Sastanak OPEC-a i Rusije u Dohi nisu donijeli nikakve rezultate, rizik od manipulacije od strane većih kartela je stvaran. Nedavna saudijska prijetnja likvidacije 750.000.000.000 $  američke imovine ne može se uzeti olako.
Akcije poput Arapskog proljeća mogu ozbiljno utjecati na svjetsku proizvodnju nafte i dovesti do oštrog povećanja cijena. Stoga je važno da SAD održava SPR na sadašnjim razinama, iako je njegova upotreba trebala biti ograničena samo za hitne potrebe.
OilPrice.com / USA Today

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)