Home / Kapital / Bankarstvo / Kompanija JPMorgan povlači radnike iz Velike Britanije zbog Brexita

Kompanija JPMorgan povlači radnike iz Velike Britanije zbog Brexita

Izvršni direktor kompanije JPMorgan Jamie Dimon kazao je kako je Brexit užasan dogovor za britansku ekonomiju koji će ostaviti posljedicu na cijelu Evropu. Neki glasači su već požalili što su glasali za izlazak.

Dimon je bio jedan od mnogih direktora sa Wall Streeta koji su podržavali ostanak Velike Britanije u EU. JP ima 16.000 uposlenika u Britaniji i sada će morati većinu prebaciti van zemlje zbog Brexita. Dimon im je poručio da još nije kasno da opozovu odluku o izlasku.

“Evropljani bi trebali reći ‘vidite, postoje racionalne žalbe, mi ćemo ih popraviti za sve Evropljane, ne samo za Britance’. Možete čak i ‘povratiti’ odluku o Brexitu. Ako kupite kuću koju niste imali priliku vidjeti i kada je vidite shvatite da vam se ne sviđa… To se dešava. Nema ništa loše u tome da se neko predomisli”, rekao je Dimon.

Još nijedna velika banka nije najavila povlačenje poslova iz Britanije, a u četvrtak su Goldman Schs, JP Morgan, Morgan Stanley i Bank of America objavili zajedničku izjavu u kojoj su obećali da će raditi s Velikom Britanijom i pomoći da London zadrži poziciju vodećeg finansijskog centra.

Pravnici iz Londona planiraju poduzeti legalne akcije kako bi se osigurala debata o Brexitu. Oni tvrde da parlament mora dati svoj pristanak prije nego što Vlada pokrene član 50. Ugovora o Evropskoj uniji kojim se počinju formalni razgovori o izlasku.

JPMorgan je multinacionalna kompanija za bankovne i finansijske usluge i jedna je od globalnih lidera koja posluje u 100 zemalja svijeta.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)