Home / Vijesti / BiH / Vlast je krila Pismo namjere MMF-u, slijedi udar na borce, penzionere, rasprodaja bh. firmi

Vlast je krila Pismo namjere MMF-u, slijedi udar na borce, penzionere, rasprodaja bh. firmi

Nakon što su mediji objavili Pismo namjere MMF-u od strane vlasti u BiH, jasno nam je zašto je vladajuća koalicija činila sve da ga i dalje drži u tajnosti.

Veliki je broj mjera na koje se vladajući SDA-SBB-HDZ-SDS-SNSD obavezuju a koje će voditi ka daljem uništavanju domaće proizvodnje, smanjenju broja zaposlenih u realnom sektoru i daljem slabljenju kupovne moći građana naše zemlje, saopćeno je iz Demokratske fronte.

”Osvrnućemo se samo na neke od mjera koje su prihvatile vlasti u BIH u Pismu namjere MMF-u i na koje se građani naše zemlje trebaju pripremiti i to isključivo zbog pohlepe vladajućih, koji su sposobni novac obezbijediti samo kroz nova kreditna zaduženja.

Prihvaćena je prodaja preduzeća u vlasništvu države, prvo onih sa manjinskim vlasničkim udjelom kao što su Sarajevo osiguranje, Bosnalijek, Aluminij i druga, a u sljedećoj fazi ona sa većinskim udijelom kao BH Telecom i HT Eronet.

Ide se u smanjenje poticaja poljoprivrednim proizvođačima, ukidanja svih olakšica za izvozno orjentirana preduzeća, uvode se nove akcize na gorivo , uključujući autoplin, bio gorivo i lož ulje u iznosu od 15 feninga.

Ovo će dovesti do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i predstavljati će ogroman udar na građane. Do septembra 2016. se uvode i nove akcize na alkohol što će dodatno dotući proizvođače piva i vina iz BiH. Vlast u svrhu konsolidacije sistema penzijskog osiguranja povećava efektivnu dob za penzionisanje i proširuje osnovicu za obračun doprinosa što znači da će se u penziju ići kasnije i da ćemo dobiti nove poreze na platu.

Kada je riječ o boračkoj populaciji u FBiH vladajući SDA-SBB-HDZ su se obavezali da će do kraja sljedeće godine izvršiti potpunu reviziju i da će u svom mandatnom periodu zaustaviti sve moguće dopune zakona koji reguliraju boračka davanja. Također vladajuća koalicija se obavezala da neće poduzimati nikakve akcije koje bi mogle ugroziti finansijsku stabilnost.

Prevedeno- ovo znači da neće ugroziti interese stranih banaka u BiH, i tu kažu da odustaju od nametanja konverzije bilo kojih zajmova u stranoj valuti u domaću valutu, da će CBBiH dopustiti bankama da ne ispunjavaju zahtjeve za obaveznim rezervama, da će UIO BiH izdati pojašnjenje da prodaja nekvalitetnih kredita od strane banaka ne podliježe PDV-u!

Dok se na ovaj način još više jačaju velike strane banke sa druge strane se prihvata da se ograniči djelovanje entitetskih razvojnih banaka i to na način da se prihvati totalno ukidanje kreditiranja privatnog sektora od strane razvojnih banaka. Ovime su privatna preduzeća osuđena na nepovoljne kredite i skupi kapital velikih banaka u našoj zemlji. To će dovesti do totalnog sloma ionako nerazvijenog privatnog sektora koji se jedva uspijeva izboriti sa svim teškoćama u poslovanju.

Ovo su samo neki od detalja iz sramnog Pisma namjere gdje su se SDA-SBB-HDZ-SDS-SNSD obavezali da će uništiti i rasprodati i ono malo domaćih kompanija, da će zbog kriminala i korupcije u kojem su ogrezli zadnjih dvadeset godina zadužiti naše unuke i učiniti ih robovima krupnog kapitala. Javnost naše zemlje mora znati da je i nepotpisivanje Pisma namjere od strane Zvizdića i Novalića samo još jedna u nizu obmana za javnost i da će ne samo potpisati Pismo namjere, i to u sljedećih deset dana, nego će biti i najglasniji zagovornici aranžmana sa MMF-om jer su i sami svjesni da ne vladaju drugim sposobnostima osim sposobnošću za podizanjem kredita.

DF ne prihvata ovakva rješenja i zahtjeva da se u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje finansijski sporazum sa MMF-om, kao i svaki drugi sporazum o zaduživanju, uputi na ratifikaciju u Parlament BiH”, stoji u saopćenju DF.

Izvor/nap/mojportal/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)