Home / Vijesti / BiH / Italijani pripremaju investiciju vrijednu 150 miliona eura u BiH

Italijani pripremaju investiciju vrijednu 150 miliona eura u BiH

Italijanska firma Pyrox iz Torina u BiH planira investirati 150 miliona eura u BiH u projekte kogeneracije na drvnu biomasu u BiH. Ovom investicijom bit će obuhvaćeno 20 nerazvijenih općina u FBiH i 20 općina u RS koje raspolažu drvnim otpadom.

 tom projektu razgovarali su direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja BiH (FIPA) Gordan Milinić i saradnici sa Zdravkom Aćimovićem, direktorom Alfa Investa – partnera italijanske firme Pyrox iz Torina za jugoistočnu Europu.

Italijanski Pyrox posjeduje svoju vlastitu tehnologiju za proizvodnju električne i toplotne energije na bazi čvrste biomase, a koja se može koristiti za zagrijavanje domaćinstava, plastenika, i drugih objekata.

Instaliranje i pokretanje jednog postrojenja bi zaposlilo 25 radnika, a prema biznis planu svaka općina koja učestvuje u ovom projektu bi imala godišnji prihod od prodaje električne i toplotne energije u visini od milion eura.

Pored vlastitih sredstava investitora, projekat finansijski podržavaju Uni Credit banka Italije, i Investicijski fond Irske. Općine bi učestvovale u finansiranju investicije u iznosu od 10 do 15 posto, s’ tim što i za ovaj postotak postoji mogućnost dodatnih dogovora.

S obzirom da je riječ o projektima obnovljive energije postoji dodatna mogućnost povlačenja sredstava iz evropskih fondova za ove svrhe.

Dogovoreno je da se polovinom jula 2016. godine održi sastanak između investitora i načelnika i rukovodilaca privrednih odjeljenja 40 općina na kojem bi bile prezentirane mogućnosti koje nudi investitor, kao i mogućnosti općina kada je riječ o potencijalima otpada iz drvne biomase, modaliteti realizacije investicije, kao i obaveze obiju strana.

FIPA će koordinirati organizaciju sastanka i pružit će potrebne usluge i investitorima i općinama sa ciljem brže realizacije investicija.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Dvoboj Liverpoola i Atletico Madrida uzrokovao 41 smrt

Analiza podataka britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) otkrila je da je uzvratna utakmica osmine finala …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)