Home / Vijesti / BiH / Poljoprivrednici traže pismenu garanciju od ministra Dedića, prijete kompletnom blokadom GP Izačić

Poljoprivrednici traže pismenu garanciju od ministra Dedića, prijete kompletnom blokadom GP Izačić

Poljoprivrednici iz Krajine, koji su jučer poslijepodne blokirali jednu traku na GP Izačić u Bihaću, a nakon toga i proveli noć na ovom graničnom prijelazu, traže pismenu garanciju od federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, danas do 14:00 sati, da im isplati sva dugovanja do 30. juna, ili će, kako su istakli, blokirati cijeli prijelaz.

Nakon završenog sastanka, kojem su prisustvovali predstavnici poljoprivrednih udruženja “Krajina“ i “Krajiška zemlja“ te premijer USK, komesar policije i komandir DGS-a, poljoprivrednici su donijeli određene zaključke.

“Tražimo pismenu garanciju od ministra Šemsudina Dedića, danas do 14:00 sati, da će nam se do 30. 06. isplatiti svi zaostali poticaji. Ukoliko to ne dobijemo, dakle, isključivo pismenu garanciju, u 14:00 sati ćemo blokirati kompletan granični prijelaz Izačić“, kazao je  Dževahir Babić, iz Udruženja poljoprivrednika “Krajina“.

Babić ističe da postoji mogućnost zastare za pojedine poticaje, te zbog toga traže pismene garancije.

“Nama u augustu ističe zakonski rok, i ako nam do tada ne uplate sredstva za 2014., poslije nam neće ni biti dužni isplatiti“, pojašnjava.

On kaže da se od jutros na računima poljoprivrednika nalaze sredstva koja su jučer uplatili iz federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

“Sredstva su legla, ali nisu svima. Fali još 1,4 miliona KM i to su navodno obećali da će isplatiti do kraja sedmice“, ističe Babić.

Podsjećamo, iako su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva jučer obavijestili da su isplatili poticaje u iznosu od 5.099.416,67 KM, to nije zadovoljilo krajiške poljoprivrednike, koji su proteste najavljivali danima. Oni su jučer sa više od 200 traktora krenuli iz Cazina prema GP Izačić u Bihaću, da bi u konačnici i blokirali jednu traku na ovom graničnom prijelazu.

 

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)