Home / Vijesti / BiH / RS: Nema više lož-ulja na benzinskim pumpama

RS: Nema više lož-ulja na benzinskim pumpama

Nema više lož-ulja na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj. Na snagu je stupio novi Pravilnik o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje – ekstra lakog i lakog specijalnog.

Trgovci su morali da prilagode opremu novim uslovima.

– Rezervoar u kojem se do sada skladištilo lož ulje koje se istakalo preko uređaja, mora se fizički odvojiti, da nema fizički vezu rezervoar sa lož uljem, rekao je Živko Јagodić, republički tržištni inspektor.

Problema za sada nema, ali svi trgovci redom čekali su posljednji dan da spremni dočekaju inspektore.

– Svi oni koji danas prodaju lož ulje, a ne ispunjavaju bilo koji od uslova, nermaju rješenje ili nisu ispunili bilo koji uslov, prema njima će se preduzeti zakonom predviđene mjere, istakla je Borka Surtov, glavna republička tržišna inspektorka.

Lož-ulje od sada se može dostavljati isključivo cisternom na adresu kupca. Na ovaj način trebalo bi da bude prekinuta praksa točenja lož-ulja u rezervoare. Riječ je o gorivu koje je oslobođeno putarina na promet gorivom i za izgradnju auto-puteva, pa su budžeti Puteva i Autoputeva godišnje bili oštećeni za 40 miliona maraka. Trgovci o ovome nerado govore, pa novi pravilnk pozdravljaju saopštenjem.

– Distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj pozdravili su donošenje Pravilnika, jer smatraju da će njegova primjena na adekvatan način urediti tržište, ističe se u saopštenju Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima, Privredna komora RS.

I dosadašnja zakonska rješenja branila su točenje lož-ulja u rezervoare, ali bez većeg uspjeha, jer sankcije nisu bile jasno definisane. Tako se i moglo dešavati da pojedine pumpe bilježe milionske promete lož-ulja, a mjesečno ne prodaju ni litar dizel goriva. Oni koji lož-ulje nisu točili sada očekuju rast prodaje dizel-goriva.

– Mislim da bi sve namete na lož ulje trebalo izjednačiti kao na dizel goriva, a onda onaj ko zaista dokaže da to koristi u prozvodnji li za grijanje, za namjene za koje treba,da je oslobođen nameta, da ima pravo na povrat, smatra Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola”.

Rupa u zakonu je Brčko distrikt koji još nema sličan propis, pa se lož-ulje nesmetano toči u rezervoare. Stoga u inspekciji najavljuju saradnju sa saobraćajnom policijom i kontrolu čak i rezervoara.

izvor/energetika.ba/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)