Home / Investicije / Solarna oprema sve jeftinija u SAD-u

Solarna oprema sve jeftinija u SAD-u

Troškovi instaliranja uređaja za iskorištavanje Sunčeve energije u SAD-u pali su za više od 50% od početka uvođenja saveznog programa poticaja, objavilo je američko Ministarstvo energetike (US DoE).

Američka vlada potiče razvoj primjene Sunčeve  energije inicijativom SunShot kojom se ona nastoji učiniti konkurentnijom. Cilj je postići da se u proizvodnji energije udio Sunčeve energije poveća s 1% na 14% do 2020. godine. 

Prema izvješću DoE-a, ciljevi su trenutačno na 70% realizacije. Iako je udio sada 1%, Sunčeva energija ima 30% udjela u snazi novoinstaliranih postrojenja. 

Danas je u SAD-u instalirano 10 puta više sunčanih elektrana nego 2011. godine, kada je pokrenuta inicijativa SunShot, a troškovi instaliranja su sniženi za 65%. 

U izvješću se navode i značajni problemi koje još treba riješiti. Distributeri energije se radi optimiranja poslovanja uglavnom moraju usredotočiti na jedan izvor energije, a tu Sunčeva energija još nije dovoljno konkurentna. 

Nadalje, problem je i kako male krovne instalacije priključivati na mrežu, kao i to da veliki broj kućevlasnika ne može jednostavno ugraditi solarnu opremu zbog karakteristika krovova te što mnogi proizvođači i prodavači opreme još nisu usvojili financijske uvjete podrške za prodaju opreme, što bi omogućilo daljnje snižavanje troškova instaliranja, javlja novinska agencija UPI.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)