Home / EU / Završen Prvi forum Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju u Dubrovniku

Završen Prvi forum Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju u Dubrovniku

Zajednički rad na konkretnim projektima pred zemljama je članicama Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), rečeno je to jučer prilikom zatvaranja dvodnevnog Foruma o ovoj temi, održanog u Dubrovniku.

Radi se o četiri članice Evropske unije (Hrvatska, Italija, Slovenija i Grčka) te četiri zemlje koje su u procesu pridruživanja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija).

Pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Vlade Republike Hrvatske Dragan Jelić najavio je da će se u okviru ove strategije finansijama upravljati transparetno da bi građani znali da od nje imaju koristi posebno, jer se sve to radi upravo zbog njih, javlja izvještač Fene iz Dubrovnika.

Ocijenio je da su učesnici skupa uvidjeli koliko je ova makroregija važna zbog čega je iznio stav da su svi saglasni da nakon ovog foruma postoji više zajedničkih ciljeva nego nesuglasica.

Dubrovačka deklaracija, dodao je, osnova je za daljnji rad, a na njenom poboljšanju i prilagođavanju radit će Grčka, koja predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom preuzima od Hrvatske 1. juna.

Zamjenik ministra ekonomskih odnosa, razvoja i turizma Grčke Alexandros Charitsis kazao je za Strategiju da će ona biti korisna za sve zemlje članice, posebno jer je ovo vrijeme – vrijeme globalne ekonomije.

– Ukoliko ne objedinimo napore i uspostavimo sinergije bit će nam teško preživjeti i odoljeti konkurenciji međunarodnih igrača. Naše sinergije se odnose na poslovni svijet, trgovinu i privredne faktore – mišljenja je Charitsis.

Podsjetio je da zemlje članice Jadransko-jonske inicijative zapravo predstavljaju države drevne Evrope, imaju slične ponekad i zajedničke kulture te je poručio da zbog toga imaju mnogo zajedničkog, a to naslijeđe treba pretočiti u rast ove regije.

Najavio je da će Grčka za vrijeme predsjedavanja Inicijativom uložiti napore u poboljšanje Strategije jer nakon turbulentnih godina u toj zemlji situacija se posljednjih mjeseci stabilizira, a na kraju je pozvao sve učesnike da razmišljaju makroregijski i djeluju lokalno.

Walter Deffaa iz Evropske komisije kazao je da su ova dva dana bila vrlo uspješna i predstavljala su premijeru za provedbu Strategije jer je to bio prvi Forum u kojem je na različitim sastancima bilo oko 700 učesnika.

Forum je okupio ljude iz politike, poslovnog sektora, akademske zajednice i različitih oblasti civilnog društva, te je Deffaa ocijenio da bi ovaj forum trebao ostati upisan u historiju kao trenutak kada se “s riječi prešlo na djela”.

Ključni zaključak za njega je da se treba početi raditi na implementaciji Strategije, uspostaviti mehanizme provedbe te osmisliti konkretne projekte i inicijative.

Na ovom forumu je bilo riječi i o izbjegličkoj krizi, a Deffaa smatra da se ona s pravom spominjala tokom forumskih sesija dodajući da iz nje treba izvući i neke pozitivne stvari i tu pokazati istinsku regionalnu saradnju.

– Kada radimo zajedno, kada pokazujemo solidarnost zajedno ćemo postići stabilnost i prosperitet cijele regije te zato svaka zemlja treba imati osjećaj da je dio Strategije  – zaključio je Deffaa.

Tokom dva dana učesnici su razgovarali o povezivanju osam zemalja članica ove strategije te je istaknuto da postoji potreba za uspostavljanjem kooridnacije među svim zemljama i u svim segmentima poput infrastrukture, eneregije i turizma.

Forum je jučer počeo potpisivanjem Dubrovačke deklaracije kojom je potvrđena politička spremnost zemalja za jačanje regionalne saradnje posebno u okviru Jadransko-jonske makroregije, koja je s više od 70 miliona stanovnika jedna od tri vodeće evropske makroregije.

izvor/Fena/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)