One su idealna namirnica jer, osim što imaju malo kalorija, pružaju obilje vitamina i daju snagu, a pored toga, poboljšavaju rad mozga, smiruju živce i blagotvorno deluju na detoksikaciju cijelog organizma.
Zbog široke primjene u kulinarstvu, odličnog ukusa, malo kalorija i povoljnog uticaja na zdravlje, tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući niskoj kaloričnoj vrijednosti, 100 grama tikvica ima samo 11 kalorija. Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom toplih dana jer ga čak 93 odsto čini voda. Tikvice sadrže mnogo vitamina, minerala, visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena, dok kora ima velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, aktiviraju metabolizam ćelija, snadbjevaju ih dragocjenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica važne su i gorke materije, jer podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Njihovim čestim konzumiranjem poboljšava se rad mozga i koncentracija, one smiruju živce i jačaju ih, što pomaže organizmu da se lakše nosi sa stresom. Antioksidanti, vitamin C, beta karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.
Za zdravo srce
Ovo povrće jača mišiće i srce, a takođe izbacuju vodu i štetne materije iz tijela i poboljšavaju varenje bjelančevina. Zato je važno da se što češće jedu, posebno uz meso i ribu. Ipak, uprkos visokoj hranljivoj vrijednosti, tikvice sadrže oksalate, soli oksalne kiseline, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme kod ljudi koji imaju problema sa funkcionisanjem bubrega i bešike. Zbog toga se njima preporučuje izbjegavanje tikvica u ishrani. Bilo da ih spremate u rerni, na roštilju, uz supu ili čorbu, one će učiniti mnogo toga za vaše zdravlje. Imaju manje vode od krastavca, ali mnogo više vitamina i minerala. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, redukuju visok holesterol i štite srce i krvni sistem od bolesti kao što su arterioskleroza, srčani i moždani udar, a magnezijum i kalijum snižavaju visok pritisak. Fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva, a povoljno utiču i na tegobe kod nekih bolesti oka kao što je katarakta. Iako ih ima tokom cijele godine, najbolje su u sezoni – od maja do augusta. Prilikom kupovine izaberite one sa sjajnom i neoštećenom korom. Kora ne sme da bude ni pretvrda jer je u tom slučaju reč o prezrelom povrću koje ima tvrde sjemenke i vlaknasti srednji dio. S tikvicama postupajte pažljivo jer i najmanje oštećenje može da dovede do kvarenja. Čuvajte ih u frižideru, neoprane u plastičnoj kesi, do sedam dana. Mogu se i zamrznuti, ali njihova struktura nakon odmrzavanja biće mekša.
poslovnidnevnik.ba