Home / After Work / Ljepota i zdravlje / Tikvice – saveznik u borbi protiv stresa

Tikvice – saveznik u borbi protiv stresa

One su idealna namirnica jer, osim što imaju malo kalorija, pružaju obilje vitamina i daju snagu, a pored toga, poboljšavaju rad mozga, smiruju živce i blagotvorno deluju na detoksikaciju cijelog organizma.

Zbog široke primjene u kulinarstvu, odličnog ukusa, malo kalorija i povoljnog uticaja na zdravlje, tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući niskoj kaloričnoj vrijednosti, 100 grama tikvica ima samo 11 kalorija. Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom toplih dana jer ga čak 93 odsto čini voda. Tikvice sadrže mnogo vitamina, minerala, visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena, dok kora ima velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, aktiviraju metabolizam ćelija, snadbjevaju ih dragocjenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica važne su i gorke materije, jer podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Njihovim čestim konzumiranjem poboljšava se rad mozga i koncentracija, one smiruju živce i jačaju ih, što pomaže organizmu da se lakše nosi sa stresom. Antioksidanti, vitamin C, beta karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.

 

Za zdravo srce

Ovo povrće jača mišiće i srce, a takođe izbacuju vodu i štetne materije iz tijela i poboljšavaju varenje bjelančevina. Zato je važno da se što češće jedu, posebno uz meso i ribu. Ipak, uprkos visokoj hranljivoj vrijednosti, tikvice sadrže oksalate, soli oksalne kiseline, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme kod ljudi koji imaju problema sa funkcionisanjem bubrega i bešike. Zbog toga se njima preporučuje izbjegavanje tikvica u ishrani. Bilo da ih spremate u rerni, na roštilju, uz supu ili čorbu, one će učiniti mnogo toga za vaše zdravlje. Imaju manje vode od krastavca, ali mnogo više vitamina i minerala. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, redukuju visok holesterol i štite srce i krvni sistem od bolesti kao što su arterioskleroza, srčani i moždani udar, a magnezijum i kalijum snižavaju visok pritisak. Fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva, a povoljno utiču i na tegobe kod nekih bolesti oka kao što je katarakta. Iako ih ima tokom cijele godine, najbolje su u sezoni – od maja do augusta. Prilikom kupovine izaberite one sa sjajnom i neoštećenom korom. Kora ne sme da bude ni pretvrda jer je u tom slučaju reč o prezrelom povrću koje ima tvrde sjemenke i vlaknasti srednji dio. S tikvicama postupajte pažljivo jer i najmanje oštećenje može da dovede do kvarenja. Čuvajte ih u frižideru, neoprane u plastičnoj kesi, do sedam dana. Mogu se i zamrznuti, ali njihova struktura nakon odmrzavanja biće mekša.

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)