Home / Kapital / Izvještaji / Firme poslale stotine milijardi dolara u porezne oaze

Firme poslale stotine milijardi dolara u porezne oaze

Firme su podigle milijarde dolara sa računa u Luksemburgu i Holandiji u zadnjem kvartalu 2015. godine, jer su dvije zemlje uvele nova pravila u borbi protiv poreznih prevara.

Firme su u 2015. godini usmjerile 221 milijardu američkih dolara u zemlje s niskim porezima, najviše u Luksemburg i Holandiju, a 72 milijarde američkih dolara ulaganja otišlo je u dvije britanske porezne oaze – Britanske Djevičanske i Kajmanske otoke, objavili su Ujedinjeni narodi (UN).

Firme su podigle milijarde eura sa računa u Luksemburgu i Holandiji u zadnjem kvartalu 2015. godine, jer su dvije zemlje uvele nova pravila u borbi protiv poreznih prevara.

Od 2010. do 2014. najviše novca iz Hong Konga, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine je prebačeno na račune u Britanskim Djevičanskim i Kajmanskim otocima.

Poslovanje preko offshore firmi

Afera Dosje Panama je osramotila brojne moćnike širom svijeta zbog poslovanja preko offshore firmi radi izbjegavanja plaćanja poreza u vlastitim zemljama.

Panamske vlasti su nedavno pretresle urede pravne kompanije Mossack Fonseca, tragajući za dokazima o ilegalnim aktivnostima.

Vlade širom svijeta počele su istraživati moguće povrede zakona koje su počinili moćnici nakon što je objavljeno više od 11,5 miliona dokumenata iz posjeda kompanija, koji obuhvataju period od proteklih 40 godina.

Dokumenti ukazuju na poslovanje mnogih poznatih osoba, uključujući prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, porodice britanskog i pakistanskog premijera, kineskog predsjednika Xia Jinpinga i predsjednika Ukrajine.

Izvor/ Agencije/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)