Home / Vijesti / BiH / Najveća investicija u BiH: Kina ulaže 700 miliona eura u TE Tuzla

Najveća investicija u BiH: Kina ulaže 700 miliona eura u TE Tuzla

Na Sarajevo Business Forumu potpisana je najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini. Kinezi investiraju 700 miliona eura u termoelektranu Tuzla.

Na SBF-u završen tehnički dio postizanja dogovora, odnosno da je potpisan aneks ugovora kojim je dogovorena izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

Sada je nužno da se potpiše ugovor o kreditu za izgradnju bloka sa Kineskom razvojnom bankom.

“Novac je rezervisan u Kineskoj razvojnoj banci, ali je sada potrebno da se dogovori ročnost kredita. Elektroprivredi BiH, koja je nosilac projekta i koja će vraćati novac za izgradnju bloka, ponuđen je kredit na 15 godina, no Elektroprivreda želi da se taj novac produži na 20 godina, kako bi bila sigurna da može vratiti novac”.

Sada preostaje dobijanje nužnih dozvola, izbor konsultanata koji će vršiti nadzor izgradnje bloka u TE Tuzla, te izrada projekata.

Direktor Elektroprivrede BiH je kazao da se nada će svi ti koraci biti završeni do proljeća naredne godine, kada bi kineski radnici mogli doći u BiH i početi sa izgradnjom bloka.

Ovo je najznačajniji projekt u elektroenergetskom sektoru u BiH, jer će TE Tuzla do 2027. godine morati zatvoriti pet blokova, s obzirom da oni poslije tog perioda neće moći obavljati svoju funkciju.

“To znači da blokovi neće moći proizvoditi električnu energiju, što bi značilo da će BiH morati uvoziti struju, umjesto da je izvozi, kao do sada. To ističe važnost projekta Bloka 7 za Bosnu i Hercegovinu”.

Dodatno, projekt Blok 7 će osigurati poslove za rudare u BiH u narednih 50 godina.

Ministar iz Narodne Republike Kine Ning Jizhe, koji predvodi delegaciju te zemlje na Sarajevo Business Forumu, u obraćanju je podsjetio na dobre korake koje Kina poduzima u oblasti industrijskog razvoja, a koji mogu poslužiti za primjer zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Kineski ministar je nazvao Sarajevo “divnim historijskim gradom”, a BiH zemljom koja se nalazi “u vrlo važnom dijelu svijeta”. Jizhe je podsjetio kako Kina, od novembra 2015. godine i Samita zemalja Srednje i Istočne Evrope, ima otvorenu saradnju u brojnim oblastima.

“Značajno je što smo se okupili ovdje da razgovaramo o ovoj temi. Ove zemlje su na istočnoj kapiji Evrope i imaju vrlo važnu ulogu. Ovaj mehanizam saradnje 16+1 je pojačan i uspostavio je višeslojni obrazac saradnje. Naša saradnja ima dosta potencijala. Sada su sve zemlje, kao i Kina, u kritičnoj fazi. Moraju se razvijati industrijski kako bi se poboljšavali životni uvjeti za narode. Kina ima napredan industrijski sistem i ona može doprinijeti značajnim investicijama, kako bi zemlje pojačale svoj industrijski razvoj. Zato je Kina ovu saradnju stavila među svoje prioritete. Kina želi raditi na izgradnji puteva i druge infrastrukture potrebne za razvoj transporta. To uključuje naš rad na željeznicama u Srbiji i Mađarskoj”, poručio je Jizhe.

Prema njegovim riječima, Kina razvija saradnju sa zemljama koje izlaze na morsku obalu, s posebnim fokusom na zemlje koje izlaze na Jadransko i Crno more.

“Imamo direktna iskustva u pogledu razvoja luka na ta dva mora. Treba razvijati i energetski sektor i druge infrastrukturne projekte očuvanja prirodne sredine. Radimo i na razvoju izgradnje potpuno novih objekata, osiguravamo mašine i opremu. I lokalne kineske vlasti su spremne pružiti pomoć u ovoj regiji. Neke od ovih 16 zemalja su već članice EU, dok su neke na putu pridruživanja. Mi nastojimo razvijati tu saradnju na osnovu investicijskih planova, zajedno sa Evropom. Planiramo uspostavu zajedničkog fonda za podršku. Spremni smo raditi i sa Sjedinjenim Američkim Državama na saradnji u ovoj regiji. Naša saradnja će sigurno cvjetati u budućnosti na pravcu nove paradigme uspjeha za sve”, zaključio je kineski ministar.

U Sarajevu je počeo sedmi Sarajevo Business Forum, čiji je moto “Jedna regija – jedna ekonomija”. Uz njega se održava i samit 16 zemalja Jugoistočne Europe i Kine.

Tokom dvodnevnog foruma razgovarat će se o perspektivama ove regije, investicijama i mogućnostima ujedinjenja tržišta za postizanje što bolje konkurentnosti na europskom, ali i svjetskom tržištu. Na forumu učestvuju delegacije iz zemalja regije, Evrope, Bliskog Istoka, te prvi put i delegacija iz Indije. Potencijalnim investitorima bit će ponuđeni brojni projekti iz područja energetike, infrastrukture, poljoprivrede, turizma.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)