Home / Kapital / Bankarstvo / KFW i FMO vlasnici po 11,57% udjela u banjalučkoj MF banci

KFW i FMO vlasnici po 11,57% udjela u banjalučkoj MF banci

Njemačka banka za obnovu i razvoj (KFW) u ime njemačke Savezne vlade i Holandska razvojna banka (FMO) kupile su 23,14 odsto udjela u MF banci. 
KFW i FMO postaju akcionari banke svako sa učešćem od 11,57 %. 
Ukupan kapital MF banke sada iznosi 40,8 miliona maraka. 

Transakcija je obavljena 26. aprila na Banjalučkoj berzi kroz dva blok posla u ukupnoj vrijednosti od 8.84 miliona KM. 

Predsjednik Nadzornog odbora MF banke, Aleksandar Kremenović, izjavio je da je namjera MF banke da preraste u najefikasniju bankarsku platformu za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini. 
„Nastavićemo da pružamo brze i pristupačne finansijske usluge i privredi i stanovništvu, a novi akcionari će nam pomoći da rastemo, kao i podignemo svoje poslovanje i organizaciju na viši nivo“ rekao je Kremenović. 

MF banka je u prošloj godini zabilježila rast aktive od 21 odsto i rast prihoda od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kupovinom udjela u vlasništvu banke od strane KfW i FMO podiže se stabilnost i profesionalnost banke na novi nivo. Očekuje se da će investitori donijeti praktično znanje i iskustvo, te najbolje bankarske prakse i principe upravljanja rizicima. 
Nakon ovoga MF banci se otvaraju šire mogućnosti, prvenstveno pristup dodatnim tržištima kapitala. 

Kristof Tiskens, direktor za jugoistočnu Europu i Tursku u KfW, rekao je da će kupovinom podržati MF banku u pružanju usluga klijentima iz segmenta malog i srednjeg preduzetništva. „Pružanje finansijske podrške ovom ključnom segmentu privrede je vrlo važan instrument za ekonomski razvoj zemlje i stvaranje novih radnih mjesta“, izjavio je Tiskens. 

Linda Broekhuizen, izvršna direktorica za investicije u FMO, izjavila je: 
„Rad MF banke na pružanju podrške domaćim preduzetnicima i stvaranju pozitivnih pomaka ulaganjem u mala i srednja preduzeća dobro se uklapa u strategiju FMO-a, s obzirom da cijenimo preduzetništvo kao jedan od glavnih pokretača privrednog razvoja”. 

Kako je portal Indikator.ba ranije izvijestio, KfW i FMO kao manjinski dioničari imat će dodatna prava koja im omogućavaju vršenje uticaja na donošenje odluka koje su bitne za strateško upravljanje MF bankom, te na taj način ostvarivati kontrolu nad njom.

izvor/indikator/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)