Home / Vijesti / BiH / BiH bi uskoro mogla dobiti dozvolu za izvoz mesa na tržište Evropske unije

BiH bi uskoro mogla dobiti dozvolu za izvoz mesa na tržište Evropske unije

Bosna i Hercegovina je ispunila većinu uslova iz Akcionog plana koje je odobrio Inspekcijski tim Direkcije Evropske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize (FVO), kako bi nesmetano mogli izvoziti meso i mesne prerađevine na tržište Evropske unije.

Akcioni plan za ispunjavanje uslova za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja iz BiH u zemlje EU usvojen je 2012. godine. Sve predložene mjere Kancelarije za veterinarstvo BiH su ocijenjene kao zadovoljavajuće, što su potvrdili inspektori za zdravlje hrane Evropske komisije.

“Većina mjera je realizovana što uključuje izradu podzakonskih propisa i vodiča, izradu odgovarajućih lista provjere, razvoj i upotrebu laboratorijskih metoda, uvođenje procedura u svrhu osiguranja slijedivosti i itd. Određene mjere iz Akcionog plana zahtjevaju duže vrijeme za realizaciju, što se odnosi prije svega na pripremu i implementaciju plana kontrole salmonele, te odobravanje FVO-a, a što je jedan od preduslova za izvoz konzumnih jaja”, istakao je za Klix.ba Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ipak, najbitniji segment u svrhu odobravanja izvoza u Evropsku uniju ove grupe proizvoda (meso peradi, proizvodi od mesa peradi i konzumnih jaja), predstavlja uspostavljanje efikasnog sistema službenih kontrola kroz izmjenu zakonodavstva (zakon o hrani i zakon o veterinarstvu). Usvajanjem ovog zakonodavstva i njegovim provođenjem omogućit će se verifikacija svih mjera iz Akcionog plana i tada bi se mogla planirati nova revizijska misija FVO-a u Bosni i Hercegovini kako bi se provjerila ispunjenost svih uslova za izvoz. 

“Rad na ispunjavanju uslova za izvoz mesa i mesnih prerađevina u zemlje EU je postavljen kao prioritetan u radu Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine, odnosno Kancelarije za Veterinarstvo BiH, kao i nadležnih organa u entitetima”, zaključuje Kalaba.

Podsjećamo, nedavno je osam mljekara iz BiH dobilo dozvolu da nesmetano izvozi proizvode u EU. To su mljekara “Meggle” iz Bihaća, “Mljekara Livno”, “Eko sir Puđa” iz Livna, “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, “Milkos”, “Euro Food” iz Sarajeva, “Poljorad” iz Travnika i “Mliječna industrija 99” iz Gradačca.

Pored toga mljekara “Pađeni” iz Bileće je u postupku dobijanja dozvole za izvoz na tržište EU. Važno je istaći da i druge mljekare u BiH mogu izvoziti svoje proizvode u EU, ukoliko u međuvremenu ispune neophodne uslove.

izvor/klix/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)