Home / Nauka i Tehnologija / 10 činjenica o javnom Wi-Fi koje trebate znati!

10 činjenica o javnom Wi-Fi koje trebate znati!

Često se logiramo na javnim mjestima na javni Wi-Fi, ali niste svjesni koliko to može biti opasno po vašu privatnost i podatke.

Vjerovatno možete pronaći javni Wi-Fi hotspot na gotovo svakom  ćošku u civiliziranom svijetu. To je uobičajeno danas. Ipak, uz veliku priliku dolazi veliki rizik, jer postoje problemi sa javnim mrežama, kada je u pitanju sigurnost. Oni su lovišta za cyber kriminalce i podataka kolektora, što znači da su vaše privatne informacije u opasnosti. Potrebno je pripremiti svoje uređaje prije nego ih počnemo redovito koristiti.

Evo 10 činjenica o javnim mrežama koje bi trebali znati prije nego što ih ponovo počnete koristiti:

Ne možete im svima vjerovati

besplatno, cyber kriminalci će iskoristiti one koji ne nude, i ponuditi svoje lažne mreže koje će ukrasti vaše podatke ili na drugi način uzrokovati probleme na vaš računar kad se jednom prijavite na njih. Ako niste sigurni, onda bi trebalo pitati zaposlenika kako da uspostavite mrežu ili samo izbjeći je..

Mnoge su nezaštićene

Našalost mnoge javne mreže, zbog nekog razloga, nemaju bilo kakve zaštite na njima. Ove “Otvorene” mreže u osnovi dopuštaju bilo kome da čita šta se dešava na preko mreže. Pokušajte zamisliti kao neki vid emitovanja iz vašeg računara, i sve što tražite se šalje preko radio talasa. Ako je ikako moguće, pokušajte izbjeći ove mreže, i iskoristite svoj plan podataka umjesto toga. Planovi podataka mogu biti skupi, ali krađa identiteta vas može koštati još više.

Na neke od javnih mreža imaju barem neki oblik enkripcije, iako treba da znate o različitim oblicima i koliko su dobri. Kao opće pravilo, bilo koji oblik enkripcije ili zaštite je bolje nego ništa, ali WEP je u ovo doba beskoristan. Idealno bi trebalo da koristite mreže koje imaju zaštitu WPA ili još bolje WPA2. To su one zaštite s kojima  hakeri imaju poteškoće, ali ni oni nisu savršeni, zato se ne prijavljujte ako imate bilo kakvih sumnji da možda neće biti sigurna.

Svaka zaštita nije ista

Na neke od javnih mreža imaju barem neki oblik enkripcije, iako treba da znate o različitim oblicima i koliko su dobre. Kao opće pravilo, bilo koji oblik enkripcije ili zaštite je bolje nego ništa, ali WEP je u ovo doba beskoristan. Idealno bi trebalo da koristite mreže koje imaju zaštitu WPA ili još bolje WPA2. To su one zaštite s kojima  hakeri imaju poteškoće, ali ni oni nisu savršeni, zato se ne prijavljujte ako imate bilo kakvih sumnji da možda neće biti sigurna.

Izbjegavajte finansijske transakcije

Bez nekog vida zaštite, trebalo bi ni pod kojim okolnostima obavljati bilo kakve finansijske transakcije preko javne mreže. To se ne može naglasiti dovoljno.

Ne biste trebali obavljati nikakav online šoping, internet bankarstvo (čak i ako je samo provjera stanja na računu u pitanju), ili raditi bilo kojim online računima koji su vam povezani s finansijama (ostavite se logiranja na paypal na otvorenim mrežama). Da ne zaboravimo uključiti u kupovinu aplikacija za vaš pametni telefon, jer se podaci šalju na otvorenu mrežu.

Vaše informacije se mogu lako presretati

Više nije tako teško presresti vaše podatke preko javne mreže. Sve što je potrebno jednom hakeru je laptop (i to ne tako snažan) i jednostavan uređaj koji će uhvatiti signale koji se šalju. Ovi uređaji su jeftini i jednostavni za korištenje i ulovit će vaše korisničko ime i lozinku gotovo odmah nakon što se prijavite na svoj račun, mogu izazvat haos, i ukrasti vaš novac.

Vaša lozinka vam neće pomoći

Način na koji će hakeri dobiti vaše informacije znači da nažalost vam vaše lozinke neće tako pomoći. Bez obzira koliko one bile složene. Hakeri će biti u mogućnosti da ih kopiraju tačno onako kako se emituju. Isto važi i za vaše sigurnosni odgovor na pitanje, i sve ostalo što se koristi preko mreže. Vaš anti-virus softver, koristan i neophodan kao što je navedeno gore, nije odgovarajuća zaštita protiv hakera.

Možete koristiti VPN da se zaštitite.

Najbolji alat koji možete koristiti u borbi protiv prijetnji hakera gore navedenih je Virtual Private Network (VPN), koja je servis na koji se možete preplatiti koji će vam omogućiti da se povežete na Offsite siguran server koristeći šifrovanu vezu. Ova posebna veza omogućava da svi podaci koji putuju preko mreže sa vašeg računara i na vaš računar bude zaštićeno putem “tunnel” vrste tunela, u koji hakeri ne mogu vidjeti.

Nemojte imati lažni osjećaj sigurnosti

Naići ćete na mnoge mreže, posebno one koje se nalaze u restoranima i javnim zgradama, koje će imati neku vrstu uslova koje je potrebno da prihvatite prije povezivanja na mrežu. To se posebno pojavi na stranicama u vašem browseru koje vam čini mrežu mnogo sigurnijom.

Nemojte pasti na to. Postojanje takve stranice ne čini ni na kakav način sigurniju enkripciju na mreži. U stvari, morate biti sigurni na kakve uslove pristajete, inače vaša privatnost je ugrožena. Ukoliko ste nesigurni, jednostavno preskočite je, nije vrijedno provale sigurnosti.

Potrebni su sigurnosni programi

Ako nemate sigurnosni paket softvera koji je instaliran na vašem računaru već, onda je veliko iznenađenje da je vaš računar u mogućnosti pregledavati internet da pročitate na primjer ovo. Ukoliko nosite svoj netebook ili laptop na javnu mrežu, onda morate imati program koji će ga zaštititi. Pametni telefoni imaju svoje odbrane protiv malware i virusa.

Trebate koristiti samo Sigurne sajtove

Kada koristite javnu mrežu, postoji već dovoljno prijetnji, tako da je suvišno i rizikovati na nesigurnim web stranicama. U većini slučajeva, držite se stranica koje počinju sa “https”  oznakom u početku linka, često označava u obliku katanca ili drugi simbol na adresnoj traci. Svaka veća stranica ga ima.

Ovi savjete uzmite u obzir kada se planirate prijaviti na lokalne Wi-Fi mreže da provjerite svoje notifikacije poput stanja na računu i ostalo.   Svakako pročitajte i koristan savjet kako ubrzati Wi-Fi  pomoću obične limenke u samo par koraka.

Izvor/ermagazin.com

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Svečano otvorena konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”

XIII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)