Home / Vijesti / BiH / Na sajmu privrede u Mostaru rekordan broj posjetilaca i potpisani vrijedni ugovori

Na sajmu privrede u Mostaru rekordan broj posjetilaca i potpisani vrijedni ugovori

 Na zatvaranju petodnevne manifestacije koja slovi za najveći privredni događaj u regiji direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak je ne skrivajući zadovoljstvo za Anadolu Agency (AA) kazala da je ovogodišnji sajam nadmašio očekivanja organizatora i izlagača.
Sajam mostar“Posebno me raduje činjenica da su naši partneri iz Republike Turske najavili svoj dolazak i za narednu godinu, kao i brojni izlagači iz dalekih zemlja kad će zemlja partner 20 jubilarnog Sajma gospodarstva Mostar 2017. biti Republika Hrvatska“, kazala je Bošnjak.

Fotografije otvaranja ovogodišnjeg sajma u Mostaru na kojem je prisustvovalo visoko izaslanstvo iz pet država, kako je s ponosom kazala Bošnjak obišle su cijeli svijet.

S govornice Mostarskog sajma, kako je podsjetila Bošnjak, uz nju su govorili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te premijer Srbije Aleksandar Vučić, u direktnom prenosu poslali ohrabrujuće poruke za privredu i izgradnju dobrosusjedskih odnosa država u regiji.

Zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus, koji je u ime zemlje partnera otvorio ovogodišnju manifestaciju, te naglasio značaj dobrih odnosa između Turske i BiH na polju politike, kulture i ekonomije i poručio da će ti odnosi jačati i napredovati.

“Zajednička nam je želja poboljšati te odnose. Nije nam cilj jačati odnose samo sa BiH nego sa svim balkanskim narodima, svim balkanskim liderima, sa svim zemljama u regiji, sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Grčkom i Bugarskom, jer su balkanski narodi svjesni da dijele istu sudbinu, da su bliski i da će njihove veze jačati“, kazao je zamjenik turskog premijera Kurtulmus.

Također je naglasio važnost sajma u Mostaru te izrazio zadovoljstvo što je Turska ove godine bila zemlja partner.

“Privreda je najvažniji pokretač dijaloga u regiji“, jedna je od najvažnijih poruka koju su poslali visoki dužnosnici na ovogodišnjem mostarskom sajmu.

Tokom petodnevne gospodarske manifestacije ove godine održano je niz iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova na teme: ulaganja u BiH, korištenja evropskih fondova, obnovljivih izvora energije, konferencija na teme turizma, zaštite okoliša, obrazovanja, informacijskih tehnologija, uvoza i izvoza. Sajam je bio mjesto izravnih susreta ljudi iz poslovnog svijeta koji su iskazali jaki poduzetnički duh što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima.

“Na sajmu je potpisano nekoliko vrijednih ugovora o saradnji kao što je naprimjer Ugovor o izgradnji vjetroelektrane Mesihovina između Elektroprivrede HZHB, njemačkog giganta Siemensa i ABB-a u vrijednosti od 76 miliona maraka. Držim da smo ovom organizacijom učvrstili liderstvo među sajmovima u zemlji“, kazala je Bošnjak.

Ovogodišnju sajamsku izložbu, s ponosom je naglasila direktorica Bošnjak, su tradicionalno pratile podsajamske manifestacije: Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije te Sajam informacijskih tehnologija, te se ponovno predstavio i drvni klaster Hercegovine. Dodijeljene su nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na sajmu.

“Zbivanja sa i oko sajma pratilo je čak 300 akreditiranih novinara koji su poslali pozitivnu sliku o našim poduzetnicima u cijeli svijet. Zahvaljujemo se svim izlagačima i radujemo se njihovom ponovnom dolasku naredne godine kad proslavljamo veliki jubilej 20. godina Mostarskog sajma“ zaključila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

izvor/Anadolu Agency (AA)/
poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)